Foto: Pexels
Konzumirajte ju za doručak uz čašu mlijeka ili jogurta
Pita od kakija sastoji se od laganog tijesta, pripremljenog s uljem umjesto maslacem i punjenog svježe napravljenim nadjevom od kakija i jabuka.
Prava delicija koju možete lako isprobati i uživati kod kuće!
Sastojci:
Za tijesto:
- 100 g integralnog brašna
- 100 g brašna tipa 00
- 60 g zobenog brašna
- 60 ml kukuruznog ili rižinog ulja
- 70 g šećera
- 30 ml vode
- 1 žumanjak
- 1 cijelo jaje
- naribana korica limuna
- 5 g instant kvasca za deserte
- 1 prstohvat soli
Za nadjev:
- 500 g kakija
- 80 g smeđeg šećera
- limunov sok i korica
- 1 jabuka
Priprema: Kakije oprati i odstraniti peteljku i koru, također im odstraniti svjetliji središnji dio, pa ih narezati na kockice.
Jabuku ogulite i narežite na male komadiće.
U tavu stavite kakije i jabuku, naribanu koricu i limunov sok.
Kuhajte na laganoj vatri i kad zavrije, kuhajte još 5-6 minuta, zatim maknite s vatre i smjesu propasirajte ili izmiksajte.
Smjesu potom vratite u lonac, dodajte smeđi šećer i dobro promiješajte.
Kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje dok ne dobijete željenu gustoću, a koja bi trebala biti poput pekmeza.
Sada ostavite da se ohladi u zdjeli ili staklenoj tegli.
Pripremite prhko tijesto: u zdjeli pomiješajte brašno s kvascem, šećerom, prstohvatom soli i naribanom koricom limuna.
U sredini napravite udubinu, ulijte žumanjak i cijelo jaje, umutite ih vilicom, zatim dodajte ulje i vodu i počnite mijesiti dok se ne dobije tijesto.
Premjestite na lagano pobrašnjenu radnu površinu i snažno mijesite nekoliko minuta.
Kalup veličine 26-28 cm premažite s malo ulja, zatim ga obložite papirom za pečenje i pritisnite da se pripije uz rubove.
Sada razvaljajte ¾ tijesta (ostatak će vam trebati za trake) valjkom za tijesto i oblikujte disk dovoljno velik da pokrije kalup, uključujući i rubove.
Puniti nadjevom od kakija. Preostalo tijesto razvaljajte i oblikujte trake kojima ćete pokriti pitu.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180° oko 35 minuta, dok ne porumeni.
Pustite da se potpuno ohladi prije nego što ju izvadite iz kalupa.
najnovije
najčitanije
Plodovi zemlje i mora
nestabilni vremenski uvjeti
Ministarstvo poljoprivrede poslalo važnu obavijest zadarskim vinogradarima
Županija
pripreme za sezonu
DVD Sukošan predstavio novu vatrogasnu opremu
Style
BIOFOBIJE
Novo istraživanje otkriva zašto se neke osobe boje životinja
Zadar
HSSG
U Zadru uskoro Sportski dan za djecu i mlade s oštećenjem sluha
Svijet
KONAČNA ODLUKA
Europski sud za ljudska prava: Tužbe slovenskih ribara protiv Hrvatske nedopuštene
Crna Kronika
elektra zadar
ISTRAGA USKOK-a 22 okrivljenika sumnjiče se na primanje i davanje mita zbog – priključaka struje
Zadar
SRETNI DOBITAK
Sretni dobitnik iz Zadarske županije osvojio na igri Loto 7 više od 100.000 eura!
Crna Kronika
srušen i znak
BMW-om se zabio u parkirana vozila na Foši!
Županija
VELIKA POPLAVA
SJEĆANJE NA POPLAVU: Prije godinu dana rijeka se izlila na Obrovac: Od odštete još ništa…
Crna Kronika
okolica zadra