Foto: Pixabay
Također, savršeno pristaje i uz aperitiv poslužen uz platu sa sirom
Dinja je plod ljeta, ali može postati izvrstan džem u kojem ćete uživati tijekom cijele godine.
Džem koji je pravi nektar, idealan za nadjev u pitama, slasticama, kolačima sa sirom, keksima i izvrstan je za zdrave i hranjive doručke i međuobroke, namazan na dvopek ili šnite prepečenog kruha.
Po želji ga možete konzumirati uz aperitiv, poslužen uz platu sa sirom. Za savršen rezultat važno je odabrati voće koje je zrelo na pravom mjestu i mirisno, kušati njegovu dobrotu i slatkoću prije početka obrade.
Može se obogatiti đumbirom, jabukama, bademima, vanilijom, limunom ili rakijom kako bi bio još ukusniji.
Sastojci:
- 280 g dinje
- 80 g smeđeg šećera
- 1 limun
Priprema: Dinju prepolovite, žlicom izvadite sjemenke i nožem uklonite koru. Prvo ju narežite na ploške, a zatim na sitne komadiće koje ćete staviti u veliki i visoki lonac, po mogućnosti čelični.
Sada dodajte smeđi šećer (ali možete koristiti i granulirani šećer ili fruktozu) pa kuhajte na srednjoj vatri oko sat vremena, miješajući drvenom kuhačom i pazeći da se ne zalijepi za dno.
Nakon tog vremena dodajte malo limuna narezanog na ploške ili po želji sok i naribanu koricu – otpustit će pektin koji je zgušnjivač.
Kuhajte još 40 minuta, a zatim izvadite narezani limun.
Ako su ostali cijeli komadi voća, upotrijebite blender kako bi džem bio homogen.
Kako biste provjerili pravu gustoću, stavite žličicu džema na nagnuti tanjurić: morat će prianjati bez klizanja.
Za intenzivniji miris možete dodati malo rakije i prstohvat cimeta, zadnje 2-3 minute kuhanja.
Ugasite vatru i džem prebacite u sterilizirane, suhe i još tople staklenke ostavljajući 1 cm od ruba.
Hermetički ih zatvorite i okrenite naopako dok se ne ohlade kako bi se stvorio vakuum.
Nakon zatvaranja staklenke morate vratiti u lonac na pasterizaciju. Čuvajte ih na hladnom i tamnom mjestu.
najnovije
najčitanije
Kultura
Ulje na platnu
Klimtov portret prodan za rekordan iznos, postao drugo najskuplje umjetničko djelo u povijesti
Crna Kronika
Kriminalističko istraživanje
Građevinari iz Sv. Filipa i Jakova osumnjičeni za prijevaru, evo za što ih se tereti
Županija
Uzlazna putanja
Putnički promet u Zračnoj luci Zadar u desetak godina porastao gotovo 1.000 posto! ‘Nevjerojatan iskorak…’
Hrvatska
Čekaju se statičari
Iz Vjesnikovog nebodera se i dalje dimi: ‘Treba ozbiljno sumnjati u statiku zgrade’
Hrvatska
Deblji novčanici
Jedan grad isplatit će umirovljenicima rekordnih 600 eura božićnice, evo koliko će dobiti Zadrani
Županija
mučno svjedočanstvo
Svjedočanstvo Škabrnjanke koja je u masakru izgubila muža i tri sina: ‘Neka in dragi Bog sudi’
Županija
Zapovjednik obrane
Marko Miljanić: ‘I danas mi je nejasno zašto su civili vraćeni u Škabrnju, u klaonicu…’
Županija
Zapovjednik obrane Škabrnje
Marko Miljanić: ‘Nije u redu da o Domovinskom ratu govore oni čija su braća ovdje radila zločine’
Zadar & Županija
Ministar pravosuđa
Zašto je za Škabrnju odgovarala samo Zorana Banić? Habijan: “Kazna ne može vratiti žrtve…”
Zadar
bez struje