Foto: Pixabay
Također, savršeno pristaje i uz aperitiv poslužen uz platu sa sirom
Dinja je plod ljeta, ali može postati izvrstan džem u kojem ćete uživati tijekom cijele godine.
Džem koji je pravi nektar, idealan za nadjev u pitama, slasticama, kolačima sa sirom, keksima i izvrstan je za zdrave i hranjive doručke i međuobroke, namazan na dvopek ili šnite prepečenog kruha.
Po želji ga možete konzumirati uz aperitiv, poslužen uz platu sa sirom. Za savršen rezultat važno je odabrati voće koje je zrelo na pravom mjestu i mirisno, kušati njegovu dobrotu i slatkoću prije početka obrade.
Može se obogatiti đumbirom, jabukama, bademima, vanilijom, limunom ili rakijom kako bi bio još ukusniji.
Sastojci:
- 280 g dinje
- 80 g smeđeg šećera
- 1 limun
Priprema: Dinju prepolovite, žlicom izvadite sjemenke i nožem uklonite koru. Prvo ju narežite na ploške, a zatim na sitne komadiće koje ćete staviti u veliki i visoki lonac, po mogućnosti čelični.
Sada dodajte smeđi šećer (ali možete koristiti i granulirani šećer ili fruktozu) pa kuhajte na srednjoj vatri oko sat vremena, miješajući drvenom kuhačom i pazeći da se ne zalijepi za dno.
Nakon tog vremena dodajte malo limuna narezanog na ploške ili po želji sok i naribanu koricu – otpustit će pektin koji je zgušnjivač.
Kuhajte još 40 minuta, a zatim izvadite narezani limun.
Ako su ostali cijeli komadi voća, upotrijebite blender kako bi džem bio homogen.
Kako biste provjerili pravu gustoću, stavite žličicu džema na nagnuti tanjurić: morat će prianjati bez klizanja.
Za intenzivniji miris možete dodati malo rakije i prstohvat cimeta, zadnje 2-3 minute kuhanja.
Ugasite vatru i džem prebacite u sterilizirane, suhe i još tople staklenke ostavljajući 1 cm od ruba.
Hermetički ih zatvorite i okrenite naopako dok se ne ohlade kako bi se stvorio vakuum.
Nakon zatvaranja staklenke morate vratiti u lonac na pasterizaciju. Čuvajte ih na hladnom i tamnom mjestu.
najnovije
najčitanije
Hrvatska
OŠTRA REAKCIJA
Obitelj poginulog Gorana zgrožena izjavama bivšeg ministra. “Banožić je prevršio svaku mjeru”
Kultura
osvrt na "izazivače"
Svaki poen, kapljica znoja i razbijeni reket nose težinu
Košarka
Zazelenio se i Maksimir
U 8. kolu Lige za popunu Prve muške lige nova pobjeda Opus Puntamika
Županija
nekoliko naselja
Završeno uklanjanje otpada s divljih odlagališta u okolici Benkovca
Nogomet
Engleska
Sada je i službeno. Arne Slot je od lipnja novi trener Liverpoola
Zadar
POZNATI TURNIR
Dalmatinko Cup u Zadar dovodi 3500 sudionika i bivšu Zlatnu loptu
Crna Kronika
OMALOVAŽAVANJE STIJEGA
Zapalio hrvatsku zastavu, snimio video o tome i objavio. Sada je 18-godišnjak dobio mjesec dana zatvora
Županija
vječna ljubav
DIJAMANTNI PIR Anka i Anđelko Škontra iz Poljica Briga u dobru i u zlu 60 godina
Scena
"Praznici u maju"
Zagrebačka grupa Pavel predstavila je novu pjesmu
Zadar
PROMOCIJA TABLETIĆA