Foto: Pexels
Konzumirajte ju za doručak uz čašu mlijeka ili jogurta
Pita od kakija sastoji se od laganog tijesta, pripremljenog s uljem umjesto maslacem i punjenog svježe napravljenim nadjevom od kakija i jabuka.
Prava delicija koju možete lako isprobati i uživati kod kuće!
Sastojci:
Za tijesto:
- 100 g integralnog brašna
- 100 g brašna tipa 00
- 60 g zobenog brašna
- 60 ml kukuruznog ili rižinog ulja
- 70 g šećera
- 30 ml vode
- 1 žumanjak
- 1 cijelo jaje
- naribana korica limuna
- 5 g instant kvasca za deserte
- 1 prstohvat soli
Za nadjev:
- 500 g kakija
- 80 g smeđeg šećera
- limunov sok i korica
- 1 jabuka
Priprema: Kakije oprati i odstraniti peteljku i koru, također im odstraniti svjetliji središnji dio, pa ih narezati na kockice.
Jabuku ogulite i narežite na male komadiće.
U tavu stavite kakije i jabuku, naribanu koricu i limunov sok.
Kuhajte na laganoj vatri i kad zavrije, kuhajte još 5-6 minuta, zatim maknite s vatre i smjesu propasirajte ili izmiksajte.
Smjesu potom vratite u lonac, dodajte smeđi šećer i dobro promiješajte.
Kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje dok ne dobijete željenu gustoću, a koja bi trebala biti poput pekmeza.
Sada ostavite da se ohladi u zdjeli ili staklenoj tegli.
Pripremite prhko tijesto: u zdjeli pomiješajte brašno s kvascem, šećerom, prstohvatom soli i naribanom koricom limuna.
U sredini napravite udubinu, ulijte žumanjak i cijelo jaje, umutite ih vilicom, zatim dodajte ulje i vodu i počnite mijesiti dok se ne dobije tijesto.
Premjestite na lagano pobrašnjenu radnu površinu i snažno mijesite nekoliko minuta.
Kalup veličine 26-28 cm premažite s malo ulja, zatim ga obložite papirom za pečenje i pritisnite da se pripije uz rubove.
Sada razvaljajte ¾ tijesta (ostatak će vam trebati za trake) valjkom za tijesto i oblikujte disk dovoljno velik da pokrije kalup, uključujući i rubove.
Puniti nadjevom od kakija. Preostalo tijesto razvaljajte i oblikujte trake kojima ćete pokriti pitu.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180° oko 35 minuta, dok ne porumeni.
Pustite da se potpuno ohladi prije nego što ju izvadite iz kalupa.
najnovije
najčitanije
Nogomet
ČUVENA UTAKMICA
SJEĆATE SE WEMBLEYJA? Prije 17 godina Vatreni su zavili u crno Englesku: Heroj je bio Mladen Petrić
Županija
Odbijena žalba
OPASNA TROSKA Evo kada je planiran početak uklanjanja Crnog brda
Hrvatska
ISTRAŽIVANJE
Privremeni posao u inozemstvu privlačan za 38 posto Hrvata!
Zadar
VELIKA POTRAŽNJA
Rasprodane ulaznice za tribine za domoljubni koncert “Domu mom”! No ulaznica još ima, evo kako do njih
Zadar
Srijedom u sridu
Tomić: Kada imate u rukama stari glagoljski rukopis, svako oštećenje je kulturocid
Županija
TUŽNI ODLAZAK
VIŠE OD BRODA Šarini su živjeli s ‘Princem Zadra’: ‘Godinama smo radili s njim, živjeli, dizali…’
Županija
POTPORE
Božićnice za umirovljenike će isplaćivati većina općina i gradova u Zadarskoj županiji, donosimo iznose
Zadar
OD KALELARGE DO AUSTRALIJE
Zadarski kantautor Marin Modrić objavio svoj prvi singl: ‘Ulična svirka je kao otvorena proba…’
Kultura
Alba Miočev
Mlada zadarska slikarica osvojila Grand Prix: “Bitno je da svaki dan uđem u atelje, čak i ako ne slikam…”
Zadar
OBAVIJEST HEP-A