Srijeda, 12. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Grčki ili obični

Ovo je najbolji način konzumiranja jogurta ako želite smršaviti

Autor: Šarlota Brnčić

13.02.2023. 07:36
Ovo je najbolji način konzumiranja jogurta ako želite smršaviti

Foto: Pexels

Namirnica bogata proteinima i probioticima, što ju čini saveznikom u mršavljenjuJogurt je mliječni proizvod napravljen od fermentiranog mlijeka. Ne samo da je koristan za zdravlje crijeva, već je koristan i za mršavljenje.


Ali koja je vrsta jogurta najbolja za mršavljenje? Kada ga jesti i s kojom vrstom hrane za najbolje rezultate?


Jogurti na današnjem tržištu puni su šećera ili zaslađivača i u mnogim su slučajevima gotovo gori od grickalica u smislu kalorija.
Da bismo imali zaista zdrav međuobrok od kojeg možemo smršaviti, prije svega ga morate naučiti odabrati, preferirajući obični jogurt sa samo dva sastojka: mlijekom i fermentima.


Nemojte se zavarati ni izrazom nemasni jogurt jer se u većini slučajeva dodaju šećer ili zaslađivači kako bi se eliminirala masnoća, a proizvod ipak bio ukusan.


Nakon ovih premisa i odabira idealnog jogurta, kako nam može pomoći pri mršavljenju?


Konzumiranje običnog jogurta može vam pomoći da smršavite zahvaljujući dvjema vrstama hranjivih tvari u njemu:


  • Probiotici: u šalici jogurta nalazi se 10 do 20 milijardi probiotika. Kada te dobre bakterije uđu u želudac i crijeva, one podržavaju ravnotežu crijevnih bakterija koja je važna za naš metabolizam.
  • Proteini: jogurt je bogat proteinima koji povećavaju osjećaj sitosti.

Sveučilište u Missouriju provelo je istraživanje kako bi se utvrdilo može li jogurt kao međuobrok povećati osjećaj sitosti, pomoći u kontroli apetita i smanjiti kasniji unos hrane.


Istraživači su tražili od subjekata da jedu grickalice s istim kalorijama, uključujući jogurt s visokim udjelom bjelančevina, kekse s visokim udjelom masti i čokoladu s visokim udjelom masti.


Rezultati su pokazali da su u usporedbi s ljudima koji su jeli masne grickalice, oni koji su jeli jogurt bili znatno manje gladni, manja je bila vjerojatnost da će ponovno osjetiti glad i pojeli su 100 kalorija manje pri sljedećem obroku.


Je li grčki jogurt bolji za mršavljenje?


Komercijalno dostupni jogurti mogu se podijeliti na obični jogurt i grčki jogurt. Razlika između njih je u količini proteina.


Grčki jogurt je gotov proizvod nakon što je mlijeko fermentirano, centrifugirano i koncentrirano te je uklonjen dio sirutke.


Dakle, grčki jogurt ima veću koncentraciju proteina, ali i više kalorija od običnog jogurta.


Imajte na umu da grčki jogurt ima više kvalitetnih proteina i kalorija, pa morate pripaziti na unos.


Možete ga jesti za doručak, uz žitarice i voće, kako biste pojeli potpun, zdrav i zasitan obrok.