Četvrtak, 9. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Utjecaj na mozak

Ovo je biljno ulje koje se najviše konzumira na svijetu, a može imati ozbiljne nuspojave

Autor: Šarlota Brnčić

28.07.2023. 07:52
Ovo je biljno ulje koje se najviše konzumira na svijetu, a može imati ozbiljne nuspojave

Foto: Pixabay

Može imati negativan učinak na funkcioniranje hipotalamusa



Koristi se za prženje brze hrane, dodaje se pakiranoj hrani i hrani stoku.


Sojino ulje daleko se najviše proizvodi, ali je i najviše konzumirano jestivo ulje.


No, po svoj prilici, međutim, nije zdravo za ljude.




Novo istraživanje, objavljeno u časopisu Endocrinology, uspoređivalo je sojino ulje, modificirano sojino ulje, koje ima malo linolne kiseline, i kokosovo ulje.


Isti istraživački tim UCR-a otkrio je 2015. da sojino ulje uzrokuje pretilost, dijabetes, inzulinsku rezistenciju i masnu jetru.


U nedavno objavljenom istraživanju, međutim, znanstvenici nisu pronašli razliku između utjecaja modificiranog i nemodificiranog sojinog ulja na mozak, ali su pronašli izražene učinke ulja na hipotalamus, gdje se odvijaju mnogi kritični procesi.


Hipotalamus, naime, metabolizmom regulira tjelesnu težinu, održava tjelesnu temperaturu, bitan je za reprodukciju i fizički rast, kao i za odgovor na stres.


Tim je utvrdio da brojni geni kod ispitanika hranjenih sojinim uljem nisu radili. Jedan od tih gena proizvodi hormon ljubavi, oksitocin.


Istraživački tim otkrio je oko 100 drugih gena na koje je također utjecala prehrana sojinim uljem.


Vjeruju da bi ovo otkriće moglo imati posljedice ne samo na energetski metabolizam, već i na pravilan rad mozga te razvoj bolesti poput autizma ili Parkinsonove bolesti.


Osim toga, tim napominje da se nalazi odnose samo na sojino ulje, a ne na druge proizvode od soje ili druga biljna ulja.


Istraživački tim još nije izolirao koje su kemikalije u ulju odgovorne za promjene koje su pronašli u hipotalamusu.


Identificiranje spojeva odgovornih za štetne učinke cilj je budućih istraživanja.