Srijeda, 29. studenog 2023

Weather icon

Vrijeme danas

4 C°

Obožavala ju je kraljica Elizabeta II.

Ovih blagdana pripremite kraljevsku poslasticu! Imamo ekskluzivan recept

Autor: Mija Dropuljić

09.12.2022. 07:47
Ovih blagdana pripremite kraljevsku poslasticu! Imamo ekskluzivan recept

Foto: iStock

Dugogodišnji kuhar kraljice Elizabete II. znao je koliko ona voli slastice, a sada je otkrio i recept za kraljičinu omiljenu čokoladnu tortuKakav je osjećaj biti kraljica, vrlo vjerojatno nikada nećemo iskusiti iz prve ruke. Ali ono što definitivno možemo učiniti jest unijeti malo kraljevske dekadencije u našu kuhinju s kraljičinom omiljenom tortom!


Njezin dugogodišnji kuhar, Darren McGrady, otkrio je da je obično kušala samo jednu krišku svakog kolača, ali ovaj je bio drugačiji: svaki dan jedna malena kriška, bez iznimke.  Evo ekskluzivnog recepta za kraljičinu tortu, vrlo je jednostavan!


Sastojci:


  • 115 g tamne čokolade (za tortu)
  • 110 grama šećera
  • 110 g maslaca
  • 1 jaje
  • 220 g bogatog čajnog keksa (ili keksa s maslacem)
  • 1/2 žličice maslaca za mazanje
  • 220 g tamne čokolade (za premazivanje)
  • 30 g crne čokolade (za dekoraciju)

Priprema: 


Lagano namastite mali kalup za tortu i stavite komad papira za pečenje izrezan na željenu veličinu u kalup. Kekse izlomite na komade veličine badema i ostavite ih sa strane.
Zatim umutite maslac i šećer u velikoj zdjeli. Otopite 110 grama čokolade i dodajte smjesi s maslacem uz stalno miješanje. Sada umiješajte jaje i slažite komade keksa.


Ulijte smjesu u kalup za pečenje.


Kolač ohladite u hladnjaku najmanje tri sata. Zatim tortu izvadite iz frižidera. Skinite obruč s kalupa, okrenite tortu na drugu stranu i stavite je na rešetku.


Otopljenu čokoladu prelijte preko torte i špatulom ravnomjerno rasporedite po cijeloj površini torte. Ostavite da se čokolada stvrdne.


Pažljivo prođite nožem ispod torte kako biste olabavili svu čokoladu koja se možda zalijepila i podignite je na lijepi tanjur za posluživanje. Zatim ostatkom čokolade ukrasite tortu.


Kraljevski dobro!