Srijeda, 21. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Tako malo je potrebno

Ova rečenica sprječava brojne svađe u vezi

Autor: Life

16.03.2023. 08:17
Ova rečenica sprječava brojne svađe u vezi

Foto: iStock

Samo tri riječi mogu spasiti vaš odnosKada bi vam netko rekao da postoji magična rečenica koja sprječava ili barem ublažava brojne svađe u ljubavnim vezama, zasigurno biste je češće koristili. Zar ne?


Imate li ponekad osjećaj da između vas i vašeg partnera postoje nesporazumi koji rezultiraju često posve nepotrebnim svađama? Događa li vam se da sitni konflikti znaju eskalirati, a izrečene riječi vas samo udaljavaju? To su sve znakovi trebate poraditi na zajedničkoj komunikaciji.


Komunikacija je temelj svakog kvalitetnog i dugoročnog odnosa, bio on zapravo onaj ljubavni ili prijateljski. No, često se dogodi da u jeku konflikta ne znamo dobro izraziti svoje emocije i stajališta zbog čega izgovorimo ono što često ne mislimo.
Je li vam se dogodilo da u raspravi ili pak svađi izgovarate riječi poput “Ti mene ne razumiješ”, “Ti me isključuješ” ili “Ti nešto skrivaš”? Kada malo bolje pogledate sve su to rečenice koje na prvu optužuju osobu kojoj su usmjerene za nešto, bilo da je u pitanju ponašanje ili pojedini postupak. Vaši osjećaji se mogu iskazati na način koji pokazuje više razumijevanja te automatski nije usmjeren kao napad na partnera.


Umjesto toga probajte sa sljedećom magičnom rečenicom: “Imam osjećaj da…”. Kako Freundin.de piše, ova komunikacijska strategija potječe od psihologa Marshall B. Rosenberga.


Temelji se na tome da se partneru iznosi unutarnji osjećaj bez da ga se za nešto optužuje. Primjerice, vaš partner u zadnje vrijeme provodi puno vremena s novim prijateljima. U većini slučajeva vas ne poziva na druženja zbog čega se osjećate isključeno. Umjesto da ga napadnete s rečenicom “Ti ne želiš da sam dio tvog života”, komunikaciju započnite s rečenicom “Imam osjećaj da ne želiš da se družim s tvojim novim prijateljima.”.


Uspjeh ove komunikacijske strategije leži u tome da partner počinje više shvaćati kako se vi zapravo osjećate, odnosno kako njegovi postupci znaju utjecati na vas. Ne osjeća se da ga napadate nego mu iskazujete kako se osjećate.