Subota, 9. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Yoko Ono

"Najpoznatija nepoznata" umjetnica danas slavi 90. rođendan

Autor: Edita Burburan

18.02.2023. 13:17

Foto: ReutersYoko Ono, japanska »najpoznatija nepoznata« multimedijska umjetnica, pjevačica, spisateljica i mirovna aktivistica danas slavi 90. rođendan. Označila ju je ljubavna veza s Johnom Lennonom, jednim od Beatlesa, te je danas jedna od najpoznatijih i najbogatijih žena na svijetu. Prema pisanju medija, njezino bogatstvo iznosi 750 milijuna dolara.Yoko Ono rođena je na današnji dan, 18. veljače 1933. godine u Tokiju u Japanu, u bogatoj japanskoj obitelji »plave krvi«. Kao 12-godišnjakinja preživjela je razorno američko bombardiranje japanske prijestolnice i kasniju poslijeratnu neimaštinu.
U Tokiju je pohađala ekskluzivnu školu, te paralelno učila svirati klavir i pjevanje. Već kao dijete pokazivala je zanimanje za umjetnost te pisala poeziju i drame.


Godine 1952. postala je prvom ženom koja je primljena na filozofski program na Sveučilištu Gakushūin u Tokiju​, ​ali se nakon godinu dana preselila s obitelji u SAD, gdje je njen​ otac ​bio premješten​ na mjesto direktora banke. ​U New Yorku ​je kao osamnaestogodišnjakinja nastavila studirati pisanje i glazbu na koledžu Sarah Lawrence u Bronxvilleu, ali nikad nije diplomirala.


Dva braka prije Lennona


​S dvadeset i tri godine udaje se za ​​Ichiyanagija Toshija​, japanskog studenta kompozicije​.​ Uz​ njega počinje se ​​zanimati za avangardnu umjetnost. Druži se s njujorškim umjetnicima pa njezin stan u središtu Manhattana postaje mjesto​ okupljanja eksperimentalnih glazbenika, među kojima i skladatelja ​La Montea Younga​.​


Brak s Toshijem trajao je svega godinu dana. Yoko se rastaje od japanskog skladatelja i počinje raditi s filmskim producentom i jazz glazbenikom Anthonyjem Coxom, koji joj nedugo zatim postaje i drugi suprug. Ono je tada bila članica avangardne skupine Fluxus sastavljene od umjetnika, dizajnera, pjesnika, glazbenika i kreativaca.


Inspirirana dadaizmom otvara se eksperimentalnoj glazbi i propitivanju pojma umjetnosti. Fluxus je predstavljao pobunu protiv komercijalnog tržišta umjetnosti, elitizma i konvencija u umjetnosti. Potaknuta takvim razmišljanjima Ono započinje s performansima koji su uglavnom loše prihvaćeni i ocijenjeni kao preradikalni.


U tom vremenu nastaje i njezin poznati performans »Cut Piece«, bilo je to 1964. godine, u kojem je Ono sjedila pasivno dok je publika škarama rezala dijelove haljine koju je imala na sebi. Performans je kasnije okarakteriziran kao izraz feminističke umjetnosti.Cox se uskoro preselio u London gdje je počeo snimati filmove, a Yoko odlazi s njim. Odlazak u London za Ono je bio od goleme važnosti. U Londonu se nastavlja baviti umjetnošću pa na jednoj od svojih izložbi u Londonu u Indica Gallery susreće Johna Lennona.


Oboje su bili u braku, Lennon sa Cynthijom, a Yoko s Anthonyjem. Oboje su imali i djecu, Yoko kćer Kyoko Chan Cox, a Lennon sina Juliana sa Cynthijom.


Zaljubili su se, čini se, na prvu, obostrano i senzacionalno. Neočekivana Amorova strijela dotaknula ih je i okrenula njihov životni put. Zaljubljeni i posvećeni jedno drugome bili su spremni i na mnoge ustupke što je kasnije njihovu vezom činilo još kontroverznijom. Brak s Anthonyjem Coxom, naravno, nije više imao šanse. Nakon pet godina brak se raspada, a skrbništvo nad njihovom kćeri Kyoko dobiva suprug. Razlog rastave ovaj put bio je, naravno, nova ljubav, odnosno John Lennon.


Cynthia ih je zatekla u kućnim haljinama


Par se počeo dopisivati ​ dok je Lennon boravio u inozemstvu. Lennon je tada imao 26, a Yoko 33 godine. Započeli su surađivati na eksperimentalnim filmovima i snimkama, što je rezultiralo golišavom naslovnicom njihovog albuma ​»Unfinished Music No.1: Two Virgins« u svibnju 1968. godine.


Bio je to prvi od tri eksperimentalna albuma koje su objavili John Lennon i Yoko Ono za Apple Records. Album je snimljen u Johnovom kućnom studiju u Kenwoodu, dok je njegova supruga Cynthia sa sinom Julianom bila na odmoru u Grčkoj. Bilo je to neugodno iskustvo za Cynthiju koja se vratila i zatekla Ono i Lennona u kućnim haljinama.“John me pogledao bezizražajno i rekao: »Oh, bok.« Yoko se nije okrenula”, komentirala je kasnije za medije Cynthija taj neugodan trenutak.


Već nakon godinu dana, 20. ožujka 1969. godine, par se našao pred oltarom, odnosno desetominutnoj ceremoniji, kad su se vjenčali oboje odjeveni u bijelo.


Brak s Lennonom Yoko je donio trenutačnu slavu. Medeni mjesec par je proveo u amsterdamskom hotelu Hilton u kojem su svoju hotelsku sobu otvorili za novinare, te iz kreveta promovirali mir u svijetu.


Dva žira za mir u svijetu svim državnicima i Maršalu


U ljeto 1969. Yoko Ono i John Lennon poslali su Josipu Brozu Titu neobičan poklon. Dva žira u maloj metalnoj kutijici s porukom koju su osobno potpisali: “Maršalu Josipu Brozu Titu, predsjedniku SFRJ! Šaljemo Vam ove dvije žive skulpture – žirove – s nadom da ćete ih zasaditi u svome vrtu i uzgojiti kao dva hrasta u čast svjetskom miru”.


Isti poklon poslali su na adrese 50 uglednih svjetskih državnika, odnosno osobama za koje su smatrali da svojim angažmanom mogu pridonijeti izgradnji mira u svijetu.


Za Lennonovu obitelj bila je »otrovni patuljak«


Lennonova obitelj nije bila oduševljena s Yoko, a Johnova tetka Mimi navodno ju je zvala »otrovnim patuljkom«. Yoko se nije sviđala ni Beatlesima, nisu je željeli ni na probama, ni u studiju dok su svirali.Čak je i Mick Jagger izjavio kako se John povukao iz javnosti jer ga je »Yoko zaključala«. Prema nekim pisanjima Yoko je Lennonu bila više od žene, postala je njegov menadžer, preuzela kontrolu nad svim njegovim financijama i obavljala poslove umjesto njega.


Yoko Ono nije razlog raspada The Beatlesa


Godinu dana nakon toga, kad su se Beatlesi raspali 1970., Yoko je često spominjana kao glavni razlog njihovog raskola. Ipak, čini se prema izjavama bliskim Beatlesima, te i samog Paula McCartneyja, da Yoko nije mogla biti razlog njihovog raspada.


Nakon raspada Beatlesa Lennon je krenuo u samostalnu karijeru i napravio nekoliko epohalnih pjesama, ipak one koje su osvanule kao njihovi zajednički radovi nisu bile prepoznate. Očito publika nije bila spremna za takav glazbeni eksperiment i iskorak.


Na albumu »Ono/Plastic Ono Band« iz 1970. predstavljao je improvizacijske rock pjesame u kojima je Ono uzvikivala vokale pod utjecajem kabukija i opera austrijskog skladatelja Albana Berga. Taj album, kao i svi kasniji projekti, uključujući »Fly« (1971) i »Approximately Infinite Universe« (1973.) otuđili su mnoge slušatelje.


Nakon neuspjelih glazbenih pokušaja i rođenja sina Seana 1975. godine, Ono i Lennon povukli su se u privatni život. Njihov prvi sljedeći projekt dogodio se na »Double Fantasy« (1980), koji je osvojio nagradu Grammy za album godine. Nažalost, u prosincu 1980. Lennona je ubio poremećeni obožavatelj.


Netalentirana šarlatanka


Samostalno ili s Lennonom, Ono je snimila više od 20 albuma. Glazbeni kritičari su je mnogo godina kasnije nazvali »netalentiranom šarlatankom«.


​Na izložbi u Indica Galleryju u Londonu gdje je izložila svježu jabuku i prodavala je za 480 dolara, a vreću noktiju za 240 dolara


U razdoblju između 1964. i 1972. godine snimila je još 16 eksperimentalnih filmova. Jedan od njih, nazvan »No. 4«, poznatiji po nazivu »Bottoms«, sastoji se od serije krupnih kadrova ljudskih stražnjica. Napisala je i knjigu »Grapefruit«, čiji najavljivani nastavak nikada nije objavljen.


Zauvijek mlada


Ono je nastavila snimati početkom 1980-ih, s plesnim klupskim hitom »Walking on Thin Ice« (1981.) i albumom »Season of Glass« (1981), koji je bio njezina reakcija na Lennonovu smrt.


Njezina kasnija izdanja nisu prošla osobito zapaženo. Neke od njezinih pjesma ‘90-ih su remiksirali mlađi glazbenici, koji su njezinu fuziju pop i avangardnih idioma donekle priznali utjecajnom. Ono je napisala i glazbu za mjuzikl »New York Rock«, koji je produciran na Off-Broadwayu 1994. godine.Bio je to njezin prikaz braka s Johnom Lennonom. Mjuzikl je sadržavao mnoge pjesme s njezinih prethodnih albuma, te nekoliko novih pjesama, »Warzone« i »Where Do We Go From Here«.


Osim glazbom, Yoko se nastavila baviti umjetnošću. Nastavila je izlagati svoje radove. Muzej moderne umjetnosti u New Yorku 2015. priredio je izložbu njezinih ranijih radova. Dobila je i Zlatnog lava za životno djelo na Venecijanskom bijenalu 2009. godine.


Yoko se okušala i u glumi na filmu. Većina njezinih uloga bila je u kratkim filmovima s Lennonom 1970-ih, a kasnije je posudila glas u stop-motion animiranom filmu Wesa Andersona »Otok pasa«.


U godinama nakon Lennonove smrti, posvetila se objavljivanju nekih njegovih neobjavljenih djela. Njezino današnje slavlje 90-tog rođendana odista joj donosi brojna sjećanja s obzirom na život kakav je provela. No, kao što je i sama često izjavljivala, “Neki su stari sa 18, a neki mladi sa 90, jer je vrijeme koncept koji su izmislili ljudi”, te vjerujemo da će Ono zauvijek ostati mlada.


Osobno odabrala ljubavnicu za supruga

Kad je 1972. godine u vezi s Lennonom počelo nestajati »magije«, Lennon se nije mogao pomiriti s tim da će ga Yoko ostaviti, pa mu je Yoko pronašla ljubavnicu, 22-godišnju May Pang, koja je za njih radila kao asistentica. S May je Lennon proveo 18 mjeseci. Lennon je kasnije to vrijeme nazvao svojim »izgubljenim vikendom«. Nakon svega godinu dana, Yoko i John ponovo su počeli živjeti zajedno, bez obzira na to što se nastavio javno viđati s Pang.


Svi smo biseksualni

John i ja imali smo ozbiljan razgovor o tome i zaključili smo kako su svi ljudi biseksualni. Bili smo u situaciji da nam društvo određuje seksualnost. Zato smo skrivali taj drugi dio sebe, što je neprihvatljivo – izjavila je svojedobno za medije Lennonova udovica Yoko Ono i time odala djelić njihovih drukčijih pogleda na svijet i život.