Petak, 8. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

4 C°

Pokrenite se

Ne želite trošiti vrijeme na dugo vježbanje? Čak i samo 3 minute ovih intenzivnih aktivnosti na dan čini razliku

Autor: Šarlota Brnčić

16.01.2023. 06:21
Ne želite trošiti vrijeme na dugo vježbanje? Čak i samo 3 minute ovih intenzivnih aktivnosti na dan čini razliku

Foto: Pexels

Prema stručnjacima radite to tri minute dnevno ako želite živjeti duljeSvi znaju da je bavljenje sportom dobro za vas, ali nedavno istraživanje objavljeno u časopisu Nature Medicine pokazalo je da možete produžiti životni vijek u samo tri minute dnevno.


Autori istraživanja su otkrili da je moguće živjeti dulje, čak i uz samo 3 minute intenzivne aktivnosti, no koja je najbolja aktivnost?


Prema znanstvenicima, učinkovite su i uobičajene svakodnevne aktivnosti, poput penjanja uz stepenice ili žustro hodanje prema autobusnoj stanici, ali i specifične vježbe poput, primjerice, preskakanja užeta i izvođenja 10 sklekova.
Za ovo istraživanje su australski i europski istraživači analizirali podatke britanske Biobanke o 25.241 osobi koja nije redovito vježbala.


Prosječna dob sudionika bila je 61,8 godina, a istraživači su pratili studijsku grupu gotovo sedam godina.


Rezultati su pokazali da je tijekom razdoblja istraživanja umrlo približno 852 sudionika (511 umrlo od raka i 266 od kardiovaskularnih bolesti ).


Kada su istraživači analizirali trendove aktivnosti, primijetili su da su sudionici koji su imali tri vrlo kratke sesije snažne tjelesne aktivnosti dnevno imali značajno manji rizik od smrti.


Rezultati su pokazali da su oni koji su provodili 3 minute intenzivne aktivnosti svaki dan imali 39% manji rizik od smrti iz bilo kojeg razloga.


Točnije, imali su 49% manji rizik od smrti od kardiovaskularnih bolesti i 30% manji rizik od smrti od raka.


Oni koji su provodili 11 minuta kratkih vježbi dnevno imali su 65% manji rizik od smrti od kardiovaskularnih bolesti i 49% manji rizik od smrti od raka.


Koautor istraživanja i profesor medicine sporta i vježbanja na Sveučilišnom koledžu u Londonu dr. sc. Mark Hamer rekao je:


“Aktivnosti koje se mogu provoditi mogu biti igranje s djecom, vrlo brzo hodanje kako bi se uhvatio autobus, penjanje uz stepenice s kupovinom. Možemo stoga dodati da ne moramo trenirati za maraton, jer i kraći pokreti, ako se često izvode, mogu pozitivno utjecati na naše zdravlje.”