Petak, 10. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Nema do domaćih

Napravite churrose sa čokoladnim umakom - popularnu slasticu s adventskih kućica

Autor: Lucija Sučić

03.12.2023. 08:56
Napravite churrose sa čokoladnim umakom - popularnu slasticu s adventskih kućica

Foto: iStock

Ova slastica inače potječe iz španjolskog i portugalskog podneblja



Topli, svježi, hrskavi churrosi i bogat čokoladni umak – zvuči sjajno!


Ova slastica inače potječe iz španjolskog i portugalskog podneblja, no kada ih probate, biti će vam posve jasno zašto su postali popularni diljem svijeta.


Mnogi će se složiti da se oni domaći s ničim drugim ne mogu usporediti, a u nastavku vam donosimo recept za churrose koji će brže nestati no što ih možete napraviti!


Sastojci


  • 250 ml vode
  • 56 g neslanog maslaca, narezanog na kockice
  • 13 g granuliranog šećera
  • 1/4 žličice soli
  • 140 g višenamjenskog brašna
  • 1 veliko jaje
  • 1/2 žličice ekstrakta vanilije
  • biljno ulje, za prženje


Za posip:


  • 100 g granuliranog šećera
  • 3/4 žličice mljevenog cimeta

Priprema


Zagrijte ulje u velikom loncu ili dubokoj tavi na srednje jakoj vatri (odlično je ako imate termometar za hranu jer bi ulje trebalo biti na 180 °C), a za to vrijeme pripremite tijesto.


U drugom većem loncu zakuhajte vodu, maslac, šećer i sol na srednje jakoj vatri.


Dodajte brašno, smanjite temperaturu te neprestano miješajte gumenom lopaticom dok se smjesa ne sjedini i postane glatka (nekoliko grudica u njoj je u redu).


Prebacite smjesu u veliku zdjelu i ostavite da se ohladi 5 minuta.


U smjesu dodajte ekstrakt vanilije i jaje te izmiksajte dok se smjesa ne sjedini i postane glatka (prvo će se odvojiti, ali nastavite miješati i sjedinit će se).


Prebacite smjesu u slastičarsku vrećicu sa zvjezdastim vrhom te ju pomalo ispuštajte direktno u ulje, na dužinu od 10-15 cm, ovisno o veličini posude u kojoj je ulje. Kraj odrežite čistim škarama.


Pržite ih dok ne porumene, a nakon vađenja prebacite ih na papirnati ručnik, a potom u mješavinu cimeta i šećera, piše Cooking classy.


Poslužite ih samostalno ili uz čokoladni umak!