ponedjeljak, 4. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Fino?

Mošusni štapići, zagorjela riža... Donosimo popis najčudnijih slatkiša diljem svijeta

Autor: Lucija Sučić

03.12.2022. 08:03
Mošusni štapići, zagorjela riža... Donosimo popis najčudnijih slatkiša diljem svijeta

Foto: Freepik

Kako je ljepota u oku promatrača, tako je valjda i sa okusom...Kada pomislimo na riječ slatkiš, prva misao je nešto slatko. Bilo da se radi o voćnim, čokoladnim ili bilo kakvim drugim slatkišima, zajednički nazivnik im je šećer, koji je sladak.


Međutim, postoji svijet neobičnih, pomalo i ekstremnih slatkiša za koje zasigurno niste čuli, a koji su u svojim podnebljima izuzetno popularni.


Bilo da se  radi o teksturi, okusu ili pak spoju toga, neki od ovih slatkiša sigurno će vas ostaviti bez teksta…


Nurungji
Iza ovog zagonetnog naziva krije se korejski slatkiš koji se priprema od zagorjele riže. Iako nema okus po zagorjeloj riži, od nje se spravlja te postoji u nekoliko formi, uključujući i bombone.


Kit Kat s wasabijem


Još jedna poslastica koja dolazi sa Istoka je Kit Kat s našim nepcima neobičnim dodatkom – wasabijem.


Ovaj japanski slatkiš definitivno nije za one koji ne vole eksperimentirati s hranom, a kamoli one koji nisu naviknuti na snažne okuse kao što je ovaj sastojak.


Božićne lizalice s okusom krastavca


Iako se u našim prostorima koriste više kao ukrasi nego slatkiš, tipične crveno-bijele božićne lizalice vani su popularne i može ih se naći u svakojakim varijantama, pa tako i one okusa kiselih krastavaca!


Salmiakki


U ovoj deliciji uživaju Skandinavci, te je očito da za njih svaki slatkiš ne mora biti nužno sladak! Salmiakki je zapravo usoljeni crni sladić kojeg vole stavljati u piće ili ga konzumirati kao tvrdi ili gumeni “bombon”.


Mošusni štapići


Ovi ružičasti štapići izgledaju neodoljivo te bojom podsjećaju na nešto okusa jagode ili maline, no oni koji ih s tom mišlju probaju iznenaditi će se okusom ove novozelanđanske slastice koja ima snažan okus po onome što bi mnogi opisali kao kolonjska voda.