Foto: iStock
U varijanti sa svježim, a u onoj nešto aromatičnijoj s dimljenim lososom
Rezultat je mekan i kremast rižoto, sa savršenim sveobuhvatnim okusom omekšanim upotrebom maslaca, posebno ako je aromatiziran.
Za pripremu vam je potrebno samo nekoliko sastojaka, a priprema je jednostavna i brza.
Rižoto od lososa uspješno se uklapa u svečane ručkove, elegantne večere i za sve velike prigode… ali i za stol s prijateljima.
Sastojci:
- 320 g riže
- 200 g filea lososa u komadima
- 40 g maslaca
- 40 g luka (bijelog ili crvenog)
- 800 ml juhe od povrća
- 20 g ribanog parmezana
- 1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1 režanj češnjaka
- nasjeckani peršin po ukusu
- kopar po ukusu
- soli po ukusu
Priprema: Ako se za kuhanje odlučite koristiti povrtnu juhu, u visokom loncu zakuhajte mrkvu, celer, češanj češnjaka i malo soli (drugo povrće možete dodati po želji). Kuhati sve dok se sastojci ne skuhaju. Zatim ih izvadite i juhu ostavite sa strane.
Nakon pripreme temeljca (ili u međuvremenu) prijeđite na ribu. Ako koristite krišku svježeg lososa, narežite ju na male komadiće i zapržite ih nekoliko minuta s cijelim režnjem češnjaka i malo soli u ekstra djevičanskom maslinovom ulju.
Kad losos počne gubiti boju, odvojite češnjak, maknite ga s vatre i ostavite sa strane.
Ako se, pak, odlučite za dimljeni losos, jednostavno ga narežite na trakice i pred kraj kuhanja dodajte riži bez da se zapeče.
U veću i prostranu tavu izlijte gotovo sav maslac sobne temperature (8-10 g ostavite za kraj kuhanja) i narezani i nasjeckani luk.
Čim maslac postane tekuć i luk se počne dimiti, dodajte rižu, dobro je prepecite i počnite malo po malo ulijevati vrući temeljac, neprestano miješajući drvenom kuhačom.
Riža nikada ne smije postati presuha kako bi se omogućilo ravnomjerno kuhanje.
Na pola kuhanja dodajte losos, dobro promiješajte i nastavite kuhati dok ne bude kremasto i al dente.
Maknite je s vatre i dodajte preostali maslac, naribani parmezan i nastavite miješati na strogo isključenom plamenu.
Na kraju pustite da odstoji 2-3 minute i poslužite posipajući površinu začinima po izboru.
Preporučujemo nasjeckani peršin i kopar. Uživajte u jelu!
najnovije
najčitanije
Zadar
financijska izvješća
Poznato kako posluju gradske tvrtke. Tri u minusu, a iznos gubitaka jedne nije nimalo zanemariv
Košarka
Kvalifikacije za EP
Božić i Smith predvodili Sesarovu družinu do važne pobjede kontra Bosne i Hercegovine
Košarka
Službena potvrda
Pep Guardiola produžio ugovor s Manchester Cityjem
Svijet
otkrio putin
Rusija ispalila hipersoničnu raketu na Ukrajinu kao upozorenje Zapadu
Plodovi zemlje i mora
korisni savjeti
Preporučuje se obaviti jesensku gnojidbu tla
Županija
SILBA
FOTO Katamaran Jadrolinije udario o obalu Božave
Scena
IRIS PETRAČ
Tko je supruga Novice Petrača? Bivša zadarska novinarka i glasnogovornica Grada Zadra
Crna Kronika
PU ZADARSKA
U Murvici se zapalio automobil u vožnji, vatrogasci intervenirali
Zadar
INFORMIRAJTE SE!
Višnjik objavio važne upute za posjetitelje koncerta Doris Dragović!
Plodovi zemlje i mora
NAJULOV 2024.