Nedjelja, 21. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

32 C°

PITANJE ČITATELJA

Mini kala: Ljepotica iz močvare

Autor: Jelena Sedlak

20.03.2023. 08:31
Mini kala: Ljepotica iz močvare

Foto: iStock

Od sredine svibnja biljka miruje, prestaje se sa zalijevanjem, pa listovi uvenu. Krajem lipnja vadimo je iz tegle i sadimo u vrt na mjesto koje je zasjenjeno u podnevnim satima te je počinjemo dosta zalijevatiOva elegantna cvjetnica, latinskog imena Calla aethiopica (L.) Spreng. syn. Zantedechia, dobila je ime po talijanskom botaničaru Zantedeschiju iz 18. stoljeća, koji je ovaj rod od oko 10 vrsta otkrio u močvarnim predjelima Južne Afrike. Biljke koje tamo rastu imaju kišni i sušni period, tako da kale bujno rastu i cvjetaju tijekom kišnog perioda, a u sušnom periodu imaju fazu mirovanja.Cvjetovi mini kale su sitni i skupljeni su na klipu debljine olovke, gusto raspoređeni i žute boje. Plod kale je bobica. Cvetovi traju i do 15 dana. Osim bijele, mogu biti i žute, roza, crvene i ljubičaste boje. Cvjeta od siječnja do travnja.

Od svibnja do srpnja gomolji kale se vade i čuvaju na nižim temperaturama, od oko 15°C. Nakon pojave prvog izdanka kala se presađuje u zemljište s dodatkom treseta i počinje se intenzivnije zalijevati. Tada se temperatura povećava i počinje se s prihranjivanjem tekućim gnojivom. Ova biljka zahtijeva dosta svjetlosti i redovito orošavanje.


Razmnožava se gomoljem ili dijeljenjem bočnih izdanaka. U današnje vrijeme kao kućne biljke veoma su popularne mini kale, koje se mogu naći u privlačnim bojama. Kod nas se mogu uzgajati u kući i u vrtu, i to kao lončanica i kao vrtna biljka, posađena u zemlju. Najčešće su bijele, no dolaze u različitim bojama. Kala je zapravo savršena biljka jer je vrlo laka za uzgoj, važno je samo pravilno je posaditi na odgovarajuće mjesto.Prikladna je za uzgoj i zbog toga što je ne napadaju bolesti ni nametnici. Jedino je, ako je uzgajate u zatvorenom prostoru, u posudi, tijekom zime mogu napasti lisne uši.


Kod sobnog uzgoja kala se sadi u kolovozu ili rujnu, a cvjeta u zimskim mjesecima, sve do proljeća. Za sadnju kale prikladne su posude promjera između 12 i 16 cm, a lukovice treba saditi na dubinu od 5 cm. U vrijeme cvjetanja treba je držati na svijetlom i ne pretoplom mjestu. Važno je obilno zalijevanje i povremeno prskanje listova vodom, jer riječ je ipak o močvarnoj biljci, te prihrana jednom tjedno.


Od sredine svibnja biljka miruje, prestaje se sa zalijevanjem, pa listovi uvenu. Krajem lipnja vadimo je iz tegle i sadimo u vrt na mjesto koje je zasjenjeno u podnevnim satima, te je počinjemo dosta zalijevati. Krajem rujna lukovice se vade iz vrta i zajedno sa zemljom stave u teglu te unesu u kuću, u hladnu prostoriju. U topliju prostoriju se prenesu zimi.Ako kalu želite uzgajati vani, treba je posaditi u proljeće, nakon što prođe opasnost od mraza, i to na mjesto s dosta svjetla, ali zasjenjeno u najtoplijem dijelu dana. Kale vole vlažno tlo pa ih je ljeti potrebno redovito zalijevati i povremeno prihraniti, sve do rane jeseni.


Kako kala ne može izdržati niske temperature, prije zime je treba izvaditi iz vrta i spremiti na hladno mjesto, povremeno navlažiti tlo i u proljeće opet zasaditi. Nakon što su se biljke osušile, iskopajte gomolje, očistite ih i ostavite na suhom i hladnom mjestu, ali ne do točke smrzavanja.Održavajte vlagu na oko 80%. Gomolji se ne smiju potpuno osušiti. Ako ih skladištite u vlažnom tresetu ili piljevini, to će za njih biti dobro. Opet vodite računa o provjetravanju i stalnoj kontroli vlage. Ovako gomolje možete čuvati do sljedeće sezone, ali ne više od 10 mjeseci.


Kala je otrovna za kućne ljubimce.