Subota, 20. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Jedinstveni prag

Koliko šalica biljnog čaja možete popiti dnevno?

Autor: Šarlota Brnčić

07.12.2022. 07:51
Koliko šalica biljnog čaja možete popiti dnevno?

Foto: Pexels

Postoji li ograničenje broja šalica ili moguće nuspojave?Biljni čajevi iznimno su korisni za zdravlje i mogu pomoći u ublažavanju mnogih tegoba s kojima, nažalost, svakodnevno moramo živjeti.


Međutim, postoji li ograničenje broja šalica koje se mogu popiti u 24 sata?


Na ovo je pitanje teško odgovoriti, jer svaka osoba ima različitu tjelesnu kemiju i imat će jedinstveni prag u pogledu tolerancije na određene kemikalije, ponajviše kofein.
Može se dogoditi da se čovjek osjeća dobro i nakon pet šalica, a drugome bude muka već nakon drugog ili trećeg biljnog čaja u danu.


Može li se stoga piti više biljnih čajeva nego što je potrebno?


Kao i većinu hrane i pića, definitivno je moguće popiti “previše biljnih čajeva” u jednom danu. Naravno, ovo vas neće ubiti, ali može dovesti do neugodnih nuspojava kao što su glavobolje, nervoza, želučane tegobe i problemi s nesanicom, između ostalog.


Ovo nisu pretjerano štetne nuspojave, ali vam svakako mogu pokvariti dan.


Dakle, koje je ograničenje broja šalica biljnog čaja koje mogu popiti u danu?


Općenito, možete popiti 3 do 4 šalice dnevno, što je količina koja proizvodi male ili nikakve nuspojave.


Međutim, možete pokušati eksperimentirati kako biste saznali koji je vaš osobni prag tolerancije, a još jedan važan element koji treba uzeti u obzir je razumijevanje svojstava biljnog čaja koji pijete.


Mnoge se biljke zapravo smatraju sigurnima čak i kada se uzimaju u velikim količinama, dok se za druge preporuča uzimati ih u odmjerenijim dozama.


Na primjer, čaj od sladića jedan je od biljnih čajeva na koje treba pripaziti jer bi mogao uzrokovati probleme s krvnim tlakom.


Stoga biste trebali znati moguće nuspojave svake biljke i znati koje su preporučene dnevne doze.


Zapravo, mnoge biljke imaju svojstva razrjeđivanja krvi i treba biti oprezan ako imate poremećaj krvarenja, blizu ste operacije ili već uzimate lijekove za razrjeđivanje krvi.


Stoga, ono što vam savjetujemo je da se informirate o svojstvima biljnog čaja koji volite piti, ispitate sve njegove nuspojave i informirate se o načinu proizvodnje tog konkretnog brenda.


Ako se neka vrsta biljnog čaja smatra sigurnom, ali se i dalje ne osjećate dobro nakon nekoliko šalica, bolje poslušajte svoje tijelo i odstupite.