Nedjelja, 25. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

NEVJEROJATNE PREDNOSTI

Kada ovo pročitate, grašak će postati vaš najbolji prijatelj

Autor: Šarlota Brnčić

16.05.2023. 16:30
Kada ovo pročitate, grašak će postati vaš najbolji prijatelj

Foto: PexelsGrašak je vrsta mahunarki tipična za proljetno i ljetno doba, prepuna blagotvornim svojstvima za naše zdravlje, jer je bogata proteinima, vitaminima i mineralnim solima.


Međutim, postoji još 5 izvanrednih prednosti za koje možda niste znali:


1. Jača mišiće


Ako trenirate u teretani kako biste ojačali mišićnu masu, trebate slijediti prehranu bogatu proteinima, jer da bi mišići narasli oni moraju provesti biokemijski proces poznat kao sinteza proteina.
To se događa kada mišići dožive podražaj, kao što je dizanje utega koje se izvodi tijekom vježbanja.


Konzumacija odgovarajućih količina proteina pomoći će vam da održite mišićnu masu i održite je u maksimalnom kapacitetu.


Grašak nudi 7,86 g proteina na svakih 145 g, što ga čini idealnim za izgradnju mišića. Naravno, grašak je izvrstan izvor proteina i za one koji slijede vegetarijansku dijetu.


Međutim, imajte na umu da grašak nije potpuni izvor proteina jer mu nedostaje aminokiselina metionin. Obavezno ih kombinirajte s drugim izvorom proteina.


2. Smanjuje apetit


Ako ste skloni prejedanju ili ste na dijeti, grašak vam može pomoći.


Njegova visoka razina proteina aktivira određene hormone u tijelu koji smanjuju apetit, a budući da se hrana bogata proteinima duže probavlja, dat će vam osjećaj sitosti nekoliko sati.


Stoga unos odgovarajućih količina makronutrijenata može smanjiti količinu kalorija unesenih tijekom dana.


3. Pomaže u održavanju razine glukoze u krvi pod kontrolom


Ako bolujete od dijabetesa ili pokušavate kontrolirati šećer u krvi, dodavanje graška u vašu prehranu moglo bi biti dobro za vas.


Prije svega, ima relativno nizak glikemijski indeks (GI) (potvrđeno istraživanjem u British Journal of Nutrition), koji pokazuje koliko brzo raste šećer u krvi nakon konzumacije određene hrane.


Zatim grašak je bogat vlaknima, oko 8,3 g po šalici, koja usporavaju apsorpciju ugljikohidrata, a također pogoduju usporavanju i stabilnosti razine šećera u krvi.


Nadalje, proteini sadržani u mahunarkama stabiliziraju razinu šećera u krvi kod osoba s dijabetesom tipa 2.


4. Snižava krvni tlak i sprječava bolesti srca


Redovita konzumacija graška može pomoći u prevenciji bolesti srca.


Ove mahunarke, naime, sadrže izuzetno korisne minerale za srce poput magnezija, kalija i kalcija.


Također je utvrđeno da prehrana bogata ovim nutrijentima smanjuje visoki krvni tlak, glavni čimbenik rizika za kardiovaskularne bolesti.


5. Pospješuje probavu


Ako imate problema s probavom, stručnjaci preporučuju jesti grašak.


Vlakna koja sadrži hrane dobre bakterije u crijevima, održavaju ih zdravima i sprječavaju prerazmnožavanje nezdravih bakterija (potvrda koja dolazi iz British Journal of Nutrition).


Zauzvrat, to smanjuje rizik od razvoja uobičajenih gastrointestinalnih poremećaja kao što su upalna bolest crijeva, sindrom iritabilnog crijeva i rak debelog crijeva.