Nedjelja, 25. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Ozbiljne posljedice

Jod: Temeljan za metabolizam i neophodan za funkcioniranje šitnjače

Autor: Šarlota Brnčić

31.05.2023. 08:45
Jod: Temeljan za metabolizam i neophodan za funkcioniranje šitnjače

Foto: iStock

Mineralna sol koja obavlja neke temeljne radnje za naše zdravljeJod je mikroelement koji pripada obitelji mineralnih soli. Otkriven je slučajno 1812. godine, a uglavnom se nalazi u tlu i stijenama.


U nekim slučajevima se zatim prenosi kišom na morsko dno. Tamo se nakuplja na algama i u ribama.


Na tjelesnoj razini, ovaj mineral je u potpunosti koncentriran u štitnoj žlijezdi, budući da olakšava proces sinteze srodnih hormona.
U našem organizmu ga nalazimo u mikrokoličinama od 15-20 mg, tako da je njegova prisutnost vrlo mala.


No to ne znači da je zanemariv, naprotiv, nedovoljna količina ima ozbiljne posljedice.


Jod: čemu služi?


Dobrobiti joda za naše tijelo često se podcjenjuju. U stvarnosti ovaj mineral je dragocjen za pravilan rad štitnjače, ali ne samo.


Pokušajmo malo pojasniti. Za fetus i novorođenče, čak i mali nedostatak ovog mikroelementa može uzrokovati ozbiljne štete.


Na primjer, utvrđeno je da ako trudnica ne poveća dnevni unos na početku trudnoće, može doći do blagih kognitivnih kašnjenja, autizma, hiperaktivnosti i deficita pažnje.


Dnevni unos joda u zdravoj odrasloj osobi trebao bi biti oko 150 mikrograma: u slučaju trudnice taj bi se unos trebao popeti na 200-250 dnevno.


Nedostatak joda


U današnjem svijetu još uvijek postoji mnogo slučajeva nedostatka joda.


Kada se to dogodi, mogu se pojaviti različiti problemi kao što su hipotireoza, intelektualni deficiti, zastoj u rastu, a ponekad ovo stanje prati kronični umor, preuranjena ćelavost, osjećaj apatije.


Mogla bi nastati i klasična guša. Najčešći uzrok gušavosti u svijetu je nedostatak joda u prehrani i javlja se u zemljama koje ne provode jodiranje kuhinjske soli.


Procjenjuje se da su najugroženija djeca, trudnice i dojilje. U tim se slučajevima, zapravo, povećava se potražnja za mineralom.


Gdje se nalazi jod?


Kako bi se izbjegli ovi slučajevi nedostatka, bilo bi potrebno konzumirati određene namirnice u kojima je mineral prisutan.


Govorimo o sljedećim namirnicama:


  • ribe i školjke
  • jaje
  • mliječni proizvodi
  • alge fucus, alge wakame, alge nori, kombu i laminaria
  • povrće
  • jodirana sol

Mitovi o jodu


Oko ovog mikroelementa često postoje neistinite glasine, koje se prenose s generacije na generaciju.


Na primjer, apsolutno nije točno da je šetnja uz more dovoljna da se unese jod. Zapravo, ljudsko tijelo ga nije u stanju asimilirati jednostavnim disanjem.


Isto tako, nerafinirana morska sol ne može se smatrati jednakom jodiranoj soli, jer je u prvoj količina joda vrlo mala.


Ne možete pretjerati s jodom: u stvarnosti, ako konzumirate veće količine od normalnih, ne patite od trovanja. Tijelo je podešeno da ga prirodno eliminira putem urina.