Srijeda, 6. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Vrijeme je za kreativni raspored

Jeste li čuli za klasteriranje? Novi trend u uređenju doma sve je suprotno od minimalističkog stila

Autor: Mija Dropuljić

01.03.2023. 07:28
Jeste li čuli za klasteriranje? Novi trend u uređenju doma sve je suprotno od minimalističkog stila

Foto: iStock

Suveniri, knjige, fotografije i slično brzo naprave kaos u stanuMali suveniri i memorabilije nisu uključeni u trend minimalizma posljednjih godina te su nepravedno protjerani u kutije u podrumu. Ali tome je sada kraj: s klasteriranjem upravo te stvari dolaze do izražaja.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli My Colourful Interior (@mycolourfulinterior)Klasteriranje ili, najbliže po prijevodu, grupiranje opisuje male raspoređene grupe predmeta, bilo na stolovima, na policama ili na zidu. Međutim, novi trend nije neuredan poput također popularnog cluttercore stila, gdje je svako zamislivo mjesto prekriveno nekim dekorativnim komadom.
Umjesto toga, radi se o vještom izlaganju predmeta koji imaju sentimentalnu vrijednost za vlasnike i privlače pažnju u malim skupinama.Prava je mala umjetnost složiti predmete bez napora da raspored izgleda prirodno. Osobito u skučenim prostorima može biti teško održati ravnotežu između praznih prostora i dekorativno raspoređenih stvari. Jedan je trik formirati male skupine od troje, jer su neparni brojevi vizualno privlačniji, i pričvrstiti predmete za knjigu, pladanj ili košaru, na primjer.


Također je vrlo važno ne samo gomilati stvari, jer što su stvari sentimentalnije, trend postaje autentičniji i osobniji. Stan tada može ispričati vlastitu priču o vlasnicima – kroz fotografije vjenčanja, spontane fotografije i razglednice, koje su pomiješane sa suvenirima, naslijeđem i spontanim nalazima s buvljaka. Stoga nije ni čudo da se trend grupiranja već dugo koristi na filmu i televiziji kako bi se bolje okarakterizirali likovi, kao u romantičnoj komediji “Uptown Girls” ili u “How I met your Mother”. 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Becky | MyMancHome (@mymanchome)Trend se posebno dobro može implementirati na zidove galerija i komode. Police za knjige također mogu postati idealno igralište za oslobađanje svih dragih memorabilija iz kutija.


Prekrasno posloženi u male grupice, kao što ime sugerira, pojedinačni komadi stvaraju koherentno i emocionalno ukupno umjetničko djelo. To stan čini puno šarenijim, zanimljivijim i vrjednijim življenja.