Četvrtak, 7. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Efektno i decentno

Kako na jednostavan način ukrasiti mali prostor za blagdane

Autor: Mija Dropuljić

11.12.2022. 07:54
Kako na jednostavan način ukrasiti mali prostor za blagdane

Foto: iStock

Mali dom ne znači da se morate odreći sezonskog uređenjaProslava Božića u malom prostoru znači da možda nećete imati mjesta za bor od tri metra iz svojih snova, ali to ne znači da ne možete pokazati svoje omiljene ukrase. Izložite svoju kolekciju u velikoj staklenoj ili kristalnoj posudi i unesite dašak blagdana na poseban način.


Također, ako je vaš životni prostor manji, možete iskoristiti prednosti mini borova ili možete umjesto bora iskoristiti snop grančica svježeg zelenila odsječenih iz dvorišta i postavljenih u vazu. Sve što vaša svečana biljka treba da bude dobro božićno drvce je malo ljubavi sa svjetlima, vijencima ili ukrasima. Kako biste uštedjeli prostor, postavite mala drvca na policu.


Definiranje prostora i osvjetljenje


Ako organizirate veliku večeru bez namjenske blagovaonice, odlučite kako ćete definirati svoj prostor za jelo. Brojni dizajneri interijera predlažu korištenje niskih klupa i otomana za podjelu sobe umjesto stolica s visokim naslonom. To sprječava grupu koja ne sjedi za stolom da se osjeća kao da su im svi okrenuti leđima.
Ako želite posebnu atmosferu, svijeće su izvrsna opcija osvjetljenja za male prostore, koji mogu biti zatrpani stropnim svjetlima ili velikim podnim svjetiljkama. Svjetlost svijeća odličan je način da dodate blagdanski štih bez gubitka prostora za noge. Žarulje koje vise sa zidova i stropova još su jedna nenametljiva opcija, ali što god radili, odaberite svjetla toplih tonova. Fluorescentne žarulje nisu baš svečane.


Reciklirajte svoje ukrase


Nemate prostora za pohranu višekratnih ukrasa? Potražite u svojoj lokalnoj trgovini umjetnina i rukotvorina opcije koje se mogu reciklirati, poput stolnjaka ili čaša izrađenih od papira. Kad je večera gotova, možete ih jednostavno – baciti.


Koristite miris kao dekor


Tijekom praznika, miris vašeg doma jednako je vrijedan kao i njegov stol (sve dok ne pretjerujete). Zašto onda ne biste male zdjelice napunili potpourijem ili samo narančama i klinčićima. Tražite nešto suptilnije? Objesite svoj vijenac s unutarnje strane ulaznih vrata i uživajte u nježnom mirisu bora.


Isprobajte višenamjenske ukrase


U malim prostorima, sve bi trebalo imati više namjena, ne samo vaš namještaj. Potražite lijepe predmete koji nisu s blagdanskom tematikom kao zamjenu za stolnjake i staze, poput kariranih ili pletenih deka. Najbolji predmeti služe dvostruku funkciju bez puno truda.


Držite boju pod kontrolom 


Blagdani vas nerijetko „tjeraju“ da pretjerate s crvenom, zelenom i metalik bojom. U malom prostoru imperativ je oduprijeti se želji da svoj dom pretrpate bojama. Ipak, boje svedite na minimum i inspirirajte se božićnim ukrašavanjem u skandinavskom stilu, koje je minimalističko s primjesama crvene i zelene.


Maksimalno iskoristite svoje zidove


Korištenje prostora na zidu je najlakši način za božićno ukrašavanje malog prostora (i ne mora biti skupo!). Kupite kuke koje se samo lijepe na zid i bez oštećenja zamijenite trenutnu umjetnost na zidovima s božićnim ukrasima. Ispunite okvire božićnim citatima ili fotografijama, izložite dječja blagdanska umjetnička djela ili objesite vijence i zelenilo.