Srijeda, 6. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Anti fast fashion

Minimalistička moda: što je, kako je postići i je li moguće toliko reducirati garderobu

Autor: Lucija Sučić

11.02.2023. 07:21
Minimalistička moda: što je, kako je postići i je li moguće toliko reducirati garderobu

Foto: iStock

Je li ključ za sretniji i održiviji stil života?Minimalistička moda označava točno ono šti i ime sugerira: imati minimalnu količinu odjeće (i obuće) u svom ormaru.


Neki tvrde da je to ključno za sretniji i u konačnici održiviji život, dok neki pak ne mogu zamisliti svoju garderobu reduciranu u tolikoj mjeri.

Minimalistička moda mnogima je većinom pitanje odbacivanja principa brze mode, koje se vezuje ponajviše uz onečišćenje voda upotrebom jeftinih i otrovnih boja, masovan otpad, uporabu štetnih materijala pri njenoj izradi i slično.Iz toga, stvorila se duga priča koja sve to odbacuje – minimalizam.


To bi značilo uklanjanje i rješavanje svog viška nepotrebne odjeće i obuće, a zadržavanje onih komada koji su bezvremenski, kvalitetni i u kojima zapravo provodite većinu vremena.Drugim riječima, to bi značilo u ormaru imati minimalnu količinu odjeće, što istovremeno može značiti i manje stresa, nereda i stvari, ali naposljetku i uštedu prostora i novca.


“Kupuj manje, biraj dobro, neka traje”


Ovo je načelo kojim se vode mnoge osobe koje se odlučuju za iskorak u minimalističku garderobu, a osnovne smjernice su sljedeće:


 1. Ne postoji čarobni broj odjevnih predmeta
  Minimalizam ne teži postizanju točno određenog broja odjevnih predmeta u vašem ormaru, već reduciranje onih nepotrebnih i konstantno kupovanje novih, već stvaranje svojevrsne “kapsularne garderobe”.
 2.  Jedino pravilo je da se riješite viška
  To ne mora značiti da vaš stil mora patiti te da se trebate početi odijevati isto svakog dana. To samo znači rješavanje viška odjeće i obuće.
 3. Minimalizam ne mora biti monoton
  Itekako može biti šaren i svestran, te nipošto ne znači monotono i jednolično odijevanje. Gledajte to na ovaj način: ako imate dvoje pari traperica i tri majice, to je već 6 različitih outfita!
 4. Stvari koje vam nisu potrebne donirajte ili poklonite
  Ako je odjeća koje se odlučite riješiti dobra i nosiva, nema potrebe da ju bacate i stvarate dodatan otpad, već ju poklonite ili pak prodajte.