Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

San mnogih

Izgledate mlađe od svojih godina? Onda je manja vjerojatnost da ćete dobiti ove bolesti

Autor: Šarlota Brnčić

07.02.2023. 07:25
Izgledate mlađe od svojih godina? Onda je manja vjerojatnost da ćete dobiti ove bolesti

Foto: Pexels

Izgled lica izuzetno je važan, ne samo zbog taštine, već i kao znak dobrog zdravljaIzgledati mlađe od svojih godina san je mnogih. Međutim, sada se pokazalo da to nije samo znak taštine, već i izdajnički znak dobrog zdravlja.


Ukratko, ako ste klasična osoba kojoj se i dalje s 30 godina traži osobna iskaznica za točenje alkohola, za vas su to izvrsne vijesti.


To je utvrdila skupina nizozemskih istraživača koji su otkrili kako su sudionici njihovog istraživanja koji su izgledali pet godina mlađe od svoje stvarne dobi imali do 25% manju vjerojatnost da će patiti od stanja povezanih sa starenjem.
Govorimo na primjer o problemima kao što su osteoporoza, gubitak sluha ili katarakta.


Nasuprot tome, oni koji su izgledali starije od dobi upisane na osobnoj iskaznici imali su veći rizik od ove vrste bolesti.


“Drugim riječima, ako izgledate mlađe nego što jeste, zdravlje vaših organa, tijela i uma vjerojatno će to odražavati“, navela je glavna autorica istraživanja, profesorica Tamar Nijsten, dermatologinja na Sveučilišnom medicinskom centru Erasmus u Rotterdamu.


Što su pokazale analize istraživača?


Otkrilo se da su sudionici koji su izgledali pet godina mlađe od svoje kronološke dobi imali bolje rezultate na kognitivnim testovima.


Također, i 15% manju vjerojatnost da će razviti kroničnu opstruktivnu plućnu bolest i 24% manju vjerojatnost da će razviti osteoporozu.


Suprotno tome, oni koji izgledaju starije od svoje stvarne dobi mogu imati veći rizik od smrti.


Nije pronađena veza između percipirane dobi i osteoartritisa, makularne degeneracije povezane sa starenjem ili glaukomskog gubitka vidnog polja.


To je navelo autore da povjeruju da je izgled lica osobe povezan s fizičkim i kognitivnim zdravljem i stoga se može koristiti kao dodatni klinički marker tijekom fizičke procjene.


Razlozi koji su doveli do ove situacije još nisu analizirani.


“Vjerojatno je da čimbenici koji uzrokuju promjene u strukturama tkiva lica zbog kojih izgledamo starije također utječu na tkiva drugdje u tijelu i povezani su s odgovarajućim promjenama u gustoći kostiju”, istaknula je profesorica Nijsten.


Dakle, nešto se događa na biološkoj razini što nadilazi uobičajene čimbenike načina života, kao što su pušenje i prekomjerno izlaganje UV zrakama.