Petak, 22. studenog 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Ideja za ručak

Italija čuva recepte za najbolje umake. Arrabbiata je jedan od vatrenih klasika

Autor: Lucija Sučić

31.05.2024. 07:43
Italija čuva recepte za najbolje umake. Arrabbiata je jedan od vatrenih klasika

Foto: iStock

Jednostavan i ukusan!



Kada su u pitanju umaci za tjesteninu, susjedna Italija čuva ponajbolje recepte. Jedan od takvih dobrih starih klasika je i arrabbiata – jednostavan i ukusan umak u kojem glavnu riječ vode češnjak i čili.


Bez puno kompliciranja, a s taman pogođenom “vatrenom” dozom, arrabbiata umak doći će kao naručen za idući ručak. Recept kojeg donosi BBC očekuje vas u nastavku.


Sastojci


  • 2 manja režnja češnjaka, oguljena i zgnječena
  • 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1 crveni čili, očišćen od sjemenki i sitno nasjeckan
  • 400 g nasjeckanih rajčica u konzervi

Postupak


Ulijte ulje u lonac i dinstajte češnjak na srednjoj vatri par minute dok ne zamiriše, ali pripazite da ne posmeđi.




Dodajte čili, dinstajte još minutu, a zatim dodajte rajčice zajedno s 1 žličicom soli i pola žličice šećera. Dobro promiješajte da se sastojci sjedine i lagano pirjajte 20 minuta uz redovito miješanje. Umak će se polako zgušnjavati dok se kuha.


Kušajte i po potrebi prilagodite začine. Poslužite odmah tako da prelijete umak po kuhanoj tjestenini, a ako želite glatku teksturu umaka, prije posluživanja ga izmiksajte u blenderu. Uslast!