Četvrtak, 25. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

32 C°

PROTIV BLOKADA

Apatit: značenje i svojstva kamena koji potiče unutarnju jasnoću

Autor: Šarlota Brnčić

30.05.2024. 15:15
Apatit: značenje i svojstva kamena koji potiče unutarnju jasnoću

Foto: iStock/NLApatit je skupina fosfatnih minerala od kojih postoje brojne varijante, neprozirne i prozirne, dostupne u raznim bojama. Ono što daje različite nijanse, od ljubičaste do ružičaste, od plave do zelene, od smeđe do žute, jesu elementi strani kristalnoj strukturi kamena, koji je čist i bezbojan.


Naziv dragulja dolazi od grčkog (ἀπατάω), glagola koji znači “prevariti”. Zapravo, kamen se lako može zamijeniti s drugim mineralima zbog njegovog raznolikog izgleda (i boje).


Kristaloterapija pripisuje brojna svojstva apatitu i preporučuje ga kako za pomoć u postizanju ciljeva tako i za otklanjanje stanja zbunjenosti, lijenosti i kaosa, potičući unutarnju jasnoću.
Apatit se također preporučuje za rješavanje bilo kakvih kreativnih blokada, povećanje empatije, jasno izražavanje vlastitih osjećaja. Također promiče sposobnost održavanja snova i dnevnih obaveza u ravnoteži.


Međutim, budući da je dostupan u više varijacija boja, može postići malo drugačije učinke ovisno o nijansi. Plava je, primjerice, korisna za kosti, pruža potporu imunološkom sustavu, potiče vid, pomaže u otklanjanju boli.


Zeleni apatit također se preporučuje za kosti, ali i za poboljšanje intuitivnih sposobnosti, kreativnosti, povjerenja u vlastite sposobnosti.


Vjeruje se da potiče osjećaj emocionalnog blagostanja. Žuti apatit potiče zdravu prehranu, pomaže u eliminaciji toksina i neprocjenjiv je kod umora i loše probave.


Potiče metabolizam i potiče samopoštovanje. Prema “Energy Muse”, korisna vježba za usklađivanje uma s određenim ciljem je sjediti s kamenom i otpustiti negativne misli.


Ova meditativna praksa pomaže razjasniti nečiji mentalni i fizički status, potičući mirnu kontemplaciju.