ponedjeljak, 2. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Španjolski istraživači

Ispijanje piva čini vas sretnijima i zdravijima!

Autor: Šarlota Brnčić

28.04.2023. 09:22
Ispijanje piva čini vas sretnijima i zdravijima!

Foto: Pixabay

Umjerena konzumacija piva može poboljšati razinu zdravlja, i fizičkog i psihičkogPivopije imaju bolje mentalno i fizičko zdravlje od apstinenata i bivših konzumenata, otkrili su znanstvenici sa Sveučilišta Murcia u Španjolskoj.


Istraživači su analizirali podatke 33.185 ispitanika Nacionalnih zdravstvenih istraživanja iz 2012. i 2017. kako bi vidjeli u kakvoj je korelaciji konzumacija piva sa zdravljem.


Istraživanje je pokazalo da umjereni konzumenti alkohola imaju veću stopu dobrog fizičkog zdravlja od onih koji apstiniraju od alkohola.
Oni koji su uživali u piću također su imali upola manju vjerojatnost da će patiti od “fizičkih ograničenja” u svakodnevnom životu, u usporedbi s onima koji u njemu nisu uživali: 15% u usporedbi s 30%.


No, dok su oni koji su pili bili skloniji vježbanju, s druge strane jeli su manje voća i povrća od onih koji nisu pili, preferirajući više nezdrave hrane i dim cigarete.


Istraživanje je stoga pokazalo da male doze alkohola mogu poboljšati zdravlje srca i imunološki sustav.


Također je istaknuto da je pivo, najpopularnije alkoholno piće na svijetu, obično relativno niskoalkoholno.


Naravno, dobro je zapamtiti da pivo ima visok sadržaj kalorija. Zamislite samo da četiri litre BrewDog Punk IPA mogu osigurati pola dnevne količine kalorija.


Na kraju, moramo podsjetiti koliko je važno ne pretjerivati ​​s konzumacijom alkoholnih pića već da ih treba umjereno konzumirati što se često definira sa dvije standardne čaše alkohola dnevno za žene i tri čaše za muškarce.