Srijeda, 4. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Čudesna pločica

Gua sha: vodič za početnice u drevnoj metodi njege kože

Autor: Lucija Sučić

07.03.2023. 08:43
Gua sha: vodič za početnice u drevnoj metodi njege kože

Foto: Pexels

U okviru kineskih metoda njege kože koristi se već dugi niz godina u svrhu masaže lica, a rezultat je osvježena koža sa manje boraGua sha je dio tradicionalne kineske medicine koji je u posljednjih nekoliko godina dosegao veliku popularnost, pogotovo zbog obećanja o povećanju cirkulacije te zatezanju kože.


No iako to može izgledati jednostavno u kratkim beauty videima, želimo vam malo pobliže ispričati nešto više o prednostima i potrebnim vještinama kako biste izvukli maksimum od ovog zanimljivog beauty alata. Kako koristiti gua sha, što izbjegavati? Evo što trebate znati!


Što je gua sha?


Gua sha je naziv za malu pločicu koja se u okviru kineskih metoda njege kože koristi već dugi niz godina u svrhu masaže lica, a rezultat je osvježena koža sa manje bora.
Na kineskom, gua znači “ostrugati”, a sha označava petehije”, sićušne, ravne, crvene ili ljubičaste mrlje na koži.


Stoga najjednostavniji opis ove alatke je da se obično koristi za ‘struganje’ kože, što je tehnika koja pomaže pojačati protok krvi, osloboditi toplinske toksine, stimulirati limfnu drenažu, aktivirati različite točke tijela i stimulirati imunološki odgovor.


Drugim riječima, svrha gua sha pločice je ta da zapravo potičete kožu da se riješi neželjenih toksina i tekućina koje se skrivaju ispod nje.


Koje su prednosti?


Neki od impresivnih rezultata prema iskustvima mnogih uključuju povećanje cirkulacije, oslobađanje napetosti lica, poticanje proizvodnje kolagena, potpomaganje u limfnoj drenaži i slično.


Postoje li određene nuspojave?


Dok se gua sha općenito smatra sigurnom metodom, postoje potencijalne nuspojave koje mogu uključivati bol, modrice i laganu promjenu boje. Ove se nuspojave mogu dogoditi kao rezultat prekomjernog pritiskanja kože ili ako je koža dehidrirana.


Kako se gua sha koristi?


Kao i prije bilo kakvog beauty koraka, bitno je započeti sa čistim licem.


Potom je potrebno pripremiti kožu za masažu, u čeku su najbolja ulja za kožu ili kreme koje se ne upijaju momentalno kako biste izbjegli oštećivanje kože.


Što se tiče pokreta, preporučamo videozapis YouTuberice Gothamiste o njezinoj gua sha rutini njege lica.Koji gua sha odabrati?


Prilikom odabira gua sha alata, bitno je provjeriti je li izrađen od kvalitetnog kamena poput žada ili ametista.


Također, važan je i oblik te je bitno da pronađete onaj koji je vašoj ruci udoban i koji će vam odgovarati.