Srijeda, 11. prosinca 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

brzo i fino

Uljepšajte si zimski vikend desertom od naranče

Autor: Life

05.12.2024. 16:47
Uljepšajte si zimski vikend desertom od naranče

Foto: Pixabay



Čim dođu hladni dani i police supermarketa postanu pune raznih blagdanskih slastica, jasno je da je stiglo vrijeme za uživanje u udobnosti toplog doma uz neki dobar zimski kolač.




Ako se pripremate za obitelj i prijatelje koji će vam u ovo predbožićno vrijeme ispuniti dom, imamo pravu stvar s kojom ćete ih impresionirati. Ovaj jednostavan zimski recept za tart od naranče pravi je hit!


Sastojci


Za tijesto:


  • 250 g pšeničnog brašna (tip 405)
  • 75 g šećera
  • 125 g hladnog maslaca
  • malo maslaca za podmazivanje

Za nadjev:


  • 100 ml javorovog sirupa
  • 150 ml mlijeka
  • 300 ml soka od naranče
  • korica naranče
  • 1 prstohvat soli
  • 120 g maslaca
  • 0,5 žličice kurkume
  • 40 g kukuruznog škroba
  • 40 ml hladne vode

Priprema




Za prhko tijesto pomiješajte pšenično brašno i šećer u velikoj zdjeli. Hladni maslac narežite na sitne komadiće, dodajte ga i sve mijesite dok ne postane glatko.


Ostavite da se odmori u hladnjaku 30 minuta. Zagrijte pećnicu na 180 °C i namastite kalup za tart (promjera 28 cm) s malo maslaca.




Sada razvaljajte tijesto tako da prekrije rub kalupa za tart. Razvaljano tijesto stavite u kalup i lagano pritisnite po dnu i rubovima. Odrežite sav višak tijesta. Podlogu od tijesta nekoliko puta izbodite vilicom kako se tijekom pečenja ne bi stvarali mjehurići.


Pecite oko 15-20 minuta dok ne porumeni. Ostavite da se ohladi. Za nadjev zagrijte javorov sirup, mlijeko i sok od naranče u malom loncu dok smjesa ne zakuha. Dodajte narančinu koricu, sol, maslac i kurkumu i miješajte dok se maslac ne otopi.


Pomiješajte kukuruzni škrob i vodu u šalici dok ne postane glatko i dodajte uz stalno miješanje. Nadjev bi sada trebao biti kremast. Ostavite da se ohladi oko 10 minuta, zatim ga izlijte na ohlađenu podlogu, ostavite da se stegne i ukrasite po želji.