Foto: Pixabay
Ako tražite recept koji spaja jednostavnu pripremu, zdrave sastojke i mediteranski duh, na pravom ste mjestu! Ovi popečci od tune s feta sirom idealne su za lagani ručak, večeru ili međuobrok, a dolaze s aromama grčkog začinskog bilja, limuna i svježeg peršina.
Prženi na tavi i poslužene uz tzatziki, podsjetit će vas na odmor na nekom romantičnom grčkom otoku, čak i ako ste trenutno kod kuće.
Sastojci (za 5 popečaka)
- 2 žlice maslinova ulja
- 2 konzerve tune (po cca 140 g), dobro ocijeđene i usitnjene vilicom
- 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 50 g naribanog parmezana
- 60 g krušnih mrvica
- 30 g feta sira, razmrvljenog
- 2 žlice sitno sjeckanog crvenog luka
- 2 jaja
- Sok i naribana korica polovice limuna
- 2 žlice majoneze ili grčkog jogurta
- 2 žlice senfa
- 1 čajna žličica grčkih začina
- ½ čajne žličice soli
- Prstohvat (oko ⅛ čajne žličice) crnog papra
- 2 žlice svježeg peršina, nasjeckanog
Priprema
Ocijedite tunu i stavite je zdjelu. Usitnite je vilicom dok ne postane rahla. Zatim dodajte češnjak, polovicu parmezana, polovicu mrvica, feta sir, crveni luk, jaja, sok i koricu limuna, majonezu (ili jogurt), senf, začine, sol, papar i nasjeckani peršin.
Sve dobro izmiješajte žlicom dok se smjesa ne poveže. U plitkoj zdjeli pomiješajte preostali parmezan i preostale mrvice. Oblikujte 5 popečaka rukama i svaki uvaljajte s obje strane u ovu smjesu za paniranje.
U većoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Pažljivo stavite popečke i pržite ih oko 5 minuta sa svake strane, lagano ih pritišćući špatulom kako bi zadržali oblik.
Kad dobiju zlatno-smeđu boju, izvadite ih i pustite da odmore 3-4 minute. Poslužite tople, uz tzatziki umak i kriške limuna za dodatnu svježinu.
Popečci se mogu čuvati u hladnjaku do 4 dana. Ako ih zamrzavate, pustite da se potpuno ohlade, a zatim ih složite u vrećicu za zamrzavanje s papirom za pečenje između svakog. U zamrzivaču traju do 3 mjeseca.
Ove grčke popečke od tune prava su eksplozija okusa i dokaz da zdrava hrana ne mora biti dosadna. Praktične su, svestrane i pune kvalitetnih sastojaka. Bilo da ih jedete svježe pečene ili iz zamrzivača, zasigurno će postati stalni gost vašeg stola.
najnovije
najčitanije
Novosti
halo inspektore
Isti proizvod u Austriji košta 60, a u Hrvatskoj120 eura: “Netko nas ozbiljno vara i vuče za nos”
Zadar
koncert na višnjiku
Još jedan koncert za pamćenje: Thompson i večeras napunio Višnjik
Novosti
obavezno usmrćivanje
Nakon svinja, na red došle ovce i koze: Kuga malih preživača prvi put potvrđena u Hrvatskoj
Kultura
Prorokova škrinja
Nebojša Gunjević predstavio novi višeslojni roman u kojem je Zadar puno više od kulise
Crna Kronika
smrtni slučaj
79-godišnjak smrtno stradao u požaru vikendice: Vatra progutala kat kuće i krovište
Nogomet
Županijski hit-trener
Matej Čulina: “Tužno je vidjeti kad ambicije kluba guše djecu u njihovoj kreativnosti”
Zadar
POSLAO PORUKU
Na kraju zadarskog koncerta Thompson održao govor: ‘Onaj tko ne izlazi na izbore, nije ga briga za Hrvatsku’
Zadar
VIŠNJIK RASPRODAN
FOTO Zadrani pohrlili na Thompsona, pogledajte fotke
Zadar
KONCERT
VIŠNJIK SE NAPUNIO! Donosimo fotke iz dvorane
Zadar
12. i 13. prosinca