Foto: iStock/NL
Donosimo nekoliko ukusnih recepata za ručak ili večeru za vruće ljetne dane.
SALATA OD PIRA I BROKULE
Težina: jednostavno
Vrijeme: 15 min pripreme, 25 min kuhanja
Sastojci za 4 osobe:
- 120 g pira
- 300 g brokule
- 50 g orahovih jezgri
- 50 g crnih maslina
- 30 g suhih rajčica
- 50 g gorgonzole
- maslinovo ulje
Priprema: Kuhajte pir u puno slane vode oko 15 minuta ili prema vremenu navedenom na pakiranju.
U međuvremenu očistite brokulu: izvadite cvjetove i kuhajte ih 10 minuta. Nakon što je brokula kuhana, ocijedite je i narežite na komadiće. Sušenu rajčicu ocijedite od ulja i narežite na komadiće.
Isto učinite i s gorgonzolom, jezgrom oraha i otkoštenim maslinama. Skuhani pir dobro ocijedite i prebacite u veliku zdjelu, te dodajte sve narezane sastojke i začinite maslinovim uljem. Salatu od pira i brokule možete pripremiti unaprijed i čuvati u hladnjaku u zatvorenoj posudi nekoliko dana.
TABBOULEH
Težina: jednostavno
Vrijeme: 40 min
Sastojci:
- 120 g bulgura
- 600 ml vode
- 250 g rajčica
- 1 – 2 mlada luka
- 2 mrkve
- 3 žlice nasjeckanog peršina
- 1 žlica narezane metvice
- 3 žlice maslinova ulja
- 2 žlice limunova soka
- 3 žlice očišćenog nara
- sol i papar
Priprema:
Kuhajte bulgur prema uputama na pakiranju, pripazite samo na omjer bulgura i vode. Na jednu šalicu bulgura ide malo više od jedne šalice vode. Nakon što je bulgur kuhan, ostavite ga 15 – 20 minuta da se ohladi.
Dobro operite peršin, pažljivo odstranite stabljike i sitno ga nasjeckajte. Režite ga sitnije nego što biste ga rezali da pripremate bilo koje drugo jelo. Isto učinite i s mentom. Narežite rajčice i luk, a mrkvu naribajte.
U manjoj posudi pripremite preljev: dodajte maslinovo ulje, sol, papar i iscijedite limun. Sve zajedno dobro promiješajte dok se ne sjedini. U zdjelu u kojoj želite pripremati salatu dodajte bulgur, nasjeckani peršin, mrkvu, luk, rajčice.
Na kraju dodajte sjeckanu mentu i sve zajedno promiješajte da se sjedini. Prelijte preljev po salati i ponovo je promiješajte.
Pripremljenu salatu odložite na nekoliko sati u hladnjak kako bi se okusi proželi. Zbog limuna bi tabbouleh na prvu mogao biti malo kiseliji, pa slobodno još dodajte sol, papar i ostale začine po želji. Pri serviranju u svoju salatu dodajte očišćeni šipak.
SALATA OD SLANUTKA I TUNE
Težina: jednostavno
Vrijeme: 15 min
Sastojci:
- 1 mala konzerva tune iz salamure
- 200 g slanutka iz konzerve
- pola šalice ribanog ljubičastog kupusa
- pola šalice ribanog bijelog kupusa
- pola šalice kus-kusa
- 1 jušna žlica majoneze
- papar i sol
Priprema: Kus-kus prelijte kipućom vodom i ostavite da je upije prema uputi na pakiranju. Bijeli i ljubičasti kupus operite i naribajte. U zdjeli pomiješajte kupus, ocijeđenu tunu, ispran slanutak i dodajte kus-kus. Dodajte začine i majonezu i pomiješajte.
SALATA OD JEČMA I PILETINE
Težina: jednostavno
Vrijeme: 40 min
Sastojci:
- 1 šalica suhog ječma
- 1 veća pileća prsa
- 1 pakiranje kukuruza
- 1 šaka brusnica
- 100 g feta sira
- 1 grčki jogurt
- 3 – 4 žlice maslinova ulja
- 2 – 3 žlice bijelog aceta balsamica
- pola žličice dijon senfa
- papar i sol
Priprema: ječam isperite pod vodom i skuhajte prema uputama na pakiranju. Piletinu začinite s malo soli te ispecite na malo maslinova ulja. Od grčkog jogurta, ulja, aceta, senfa i papra napravite dressing za salatu, sve ostalo dobro izmiješajte i servirajte hladno.
najnovije
najčitanije
Hrvatska
PREMIJER
Plenković: ‘Teza o “porobljavanju institucija” jedna od najvećih besramnih laži’
Županija
speleolozi na dan
REPORTAŽA Doživljaj podzemnog svijeta u jedinstvenom krškom reljefu špilje Modrič
Svijet
TEHNIČKA VLADA
Francuska vlada podnijela ostavku
Hrvatska
Stručnjaci uvjereni
Tajna služba napravila “fatalni propust” na Trumpovom skupu
Nogomet
treća nl jug
Nogometaši Zadra počeli pripreme za novu sezonu. Mark Ivančić prvi put stao pred igrače
Nogomet
EMOTIVNI SUSRET
VIDEO Pogledajte emotivni susret Modrića i njegovog prvog trenera: ‘Luka moj…’
Županija
BIZARNO!
Iznajmljivač apartmana na Pagu šokirao goste cjenikom: ‘Namještaj ex-Yu, bilo je prljavo…’
Zadar
IGRALIŠTE
Zadarski roditelji o preuređenom igralištu na rivi: ‘Užas, moja malena zapela je na toj klackalici…’
Scena
odlazak pjevačice
Andrea Šušnjara otkrila zašto odlazi iz Magazina: ‘Trebalo mi je puno vremena da donesem ovu odluku’
Zadar
PROMETNE ZGODE I NEZGODE