Foto: iStock/NL
Tko tvrdi da su salate jelo samo za ljeto, taj nije probao okusom neodoljivu jesensku Cezar salatu koja u sebi ima sve okuse dobro poznatog jela, no s malim zaokretom i korištenjem sezonskih namirnica.
Jednostavna je za napraviti i idealna za pripremanje obroka za ponijeti – ova izdašna jesenska verzija Cezar salate postati će jedan od omiljenih jesenskih recepata!
Sastojci
Za bazu:
- 200 g očišćenog i nasjeckanog kelja
- 1 velika ljutika
- sok od pola limuna
- 40 g nasjeckanih pinjola ili oraha
- 30 g naribanog parmezana
- preljev za Cezar salatu
- krutoni od tikve
Za krutone od tikve:
- 1 srednja zimska tikva narezana na kockice
- 2 žlice maslinovog ulja
- 30 g krušnih mrvica
- 20 g ribanog parmezana
- 1 češanj češnjaka
- 3 žlice sitno nasjeckanog svježeg bilja, poput ružmarina, kadulje ili majčine dušice
- sol i papar po ukusu
Priprema
Zagrijte pećnicu na 220°C, a rešetku postavite na gornju trećinu pećnice. Obložite lim za pečenje papirom ili folijom za lakše čišćenje i ostavite sa strane. Tikvu narežite na kockice, prelijte s 1 žlicom ulja, začinite s prstohvatom soli i mljevenim crnim paprom te promiješajte da se sjedini.
U srednje velikoj zdjeli pomiješajte krušne mrvice, parmezan, češnjak, pokapajte preostalu 1 žlicu maslinovog ulja po vrhu, promiješajte da se dobro sjedini, i u smjesu onda ubacite kockice tikve i sve još jednom dobro promiješajte.
Obložene krutone od tikve stavite peći oko 20-25 minuta, dok tikvice ne omekšaju, a korica od parmezana ne porumeni. Zadnje 3-4 minute pečenja dodajte pinjole ili nasjeckane orahe u lim da se prepeku. Izvadite iz pećnice i ostavite sa strane.
Dok se tikva peče, stavite nasjeckani kelj u veliku zdjelu, pospite ga tanko narezanim lukom i bogatim prstohvatom soli. Iscijedite limunov sok po vrhu.
U kelj dodajte krutone od tikve, pržene orahe ili pinjole i naribani parmezan. Prelijte Caesar preljevom po vrhu, zatim promiješajte da se dobro sjedini. Okusite i po potrebi začinite dodatnom soli i mljevenim crnim paprom.
najnovije
najčitanije
Scena
advent u privlaci
PRIPREMITE SE ZA PARTY Magazin za vikend stiže u Privlaku
Plodovi zemlje i mora
VINO TJEDNA
ENGLESKI PJENUŠAC? Od dobre šale do ozbiljne vinske priče
Zadar
grad zadar
Sutra kreće isplata božićnica i naknada za zadarske umirovljenike
Plodovi zemlje i mora
HRVATSKI MLJEKARI
DOMAĆE MLJEKARSTVO NA UDARU Visoka produktivnost, ali niska otkupna cijena
Zadar & Županija
ADVENT U TZO JASENICE
Ovu subotu u Maslenici koncert Učiteljica i “Večer domaćih uštipaka”
Zadar
Sreća u nesreći
Premijera filma 260 dana u Višnjiku nakratko prekinuta jer je gledateljici pozlilo, spasio ju poznati zadarski liječnik
Plodovi zemlje i mora
U straigradu
NAJULOV 2025. Antonio Koić ulovio je ribu života
Zadar & Županija
Ostao bez nasada
Bivši sudionik šou-emisije »Ljubav je na selu« u šoku! Posjekli mu 25 maslina
Zadar & Županija
Lijekovi za otoke
Napravili smo đir s brodskom ljekarnom: “Ma ovo je pun pogodak, donijela nam je život!”
Zadar & Županija
OD 15. prosinca