![Imamo recept za savršeni ljetni desert s breskvama](https://zadarskilist.novilist.hr/wp-content/uploads/2024/08/peach-3314679_1280-792x495.jpg)
Foto: Pixabay
Tartleti od breskve s lisnatim tijestom ukusan su ljetni desert i jedan od najjednostavnijih voćnih deserta koji možete napraviti.
Lisnato tijesto super je kada nemamo vremena ili nam se jednostavno ne da raditi tijesto, a okus će vas oduševiti!
Sastojci
- 500 g lisnatog tijesta, odmrznutog
- 1 kg breskvi (oko 6 komada)
- 50 g granuliranog šećera
- 1 žličica ekstrakta badema
- 2 žličice korice limuna
- 1 žličica soka od limuna
- 1 jaje
- 1 žlica vode
- 1 žlica šećera za posipanje
Priprema
Odmrznite lisnato tijesto, ali kad budete radili s njime, nek još uvijek bude hladno.
Stavite jedan list tijesta na lagano pobrašnjenu površinu, razvijte ga i razvaljajte na otprilike 25 x 30 cm.
Oštrim nožem (ili rezačem za pizzu) odrežite rubove, te ga izrežite na šest jednakih pravokutnika (ne moraju biti savršeni niti točno jednaki).
Stavite pravokutnike na lim obložen papirom za pečenje i oštrim nožem zarežite mali rub oko svakog pravokutnika. Zatim s vilicom probodite svaki komad nekoliko puta u sredini kako bi para izlazila dok se peku. Nemojte bušiti rupe pri rubu.
Stavite lim u hladnjak i ponovite isto s drugim listom lisnatog tijesta kako biste formirali još šest kora za tartlete, pa i drugi lim stavite u hladnjak. Lisnato tijesto treba se hladiti pola sata dok zagrijete pećnicu i pripremite voće.
Zagrijte pećnicu na 200°C.
Breskve operite i osušite. Svaku zarežite i zavrnite. Narežite ih na tanke kriške od i stavite u zdjelu s granuliranim šećerom, ekstraktom badema, koricom limuna i sokom od limuna. Lagano promiješajte da se sjedine.
Izvadite prvi lim iz hladnjaka. Rasporedite malo brašna od badema (ako koristite) preko svakog pravokutnog komada lisnatog tijesta, ostavljajući mali rub čistim (brašno od badema će vam pomoći da upije dio soka od breskvi i ostavit će vam hrskaviju koricu).
Rasporedite 5-6 kriški voća na kvadrat, i nek se kriške međusobno lagano preklapaju.
Umutite jaje i vodu. Rub lagano premažite smjesom od jaja i pospite s malo šećera.
Pecite svaki lim oko 15 minuta, okrećući ga na pola ako je potrebno, dok tijesto ne postane zlatno, a breskve mekane.
Poslužite takve ili uz malo sladoleda od vanilije.
najnovije
najčitanije
Nogomet
HNL
Lokomotiva u sudačkoj nadoknadi do remija protiv Hajduka
Gastro
TARTLETI OD BRESKVE
Imamo recept za savršeni ljetni desert s breskvama
Ostali sportovi
ZAVRŠNA LJESTVICA
SAD osvojio najviše medalja na Igrama, evo na kojem je mjestu Hrvatska na ljestvici
Scena
NAKON PORAZA U FINALU
Kolinda Grabar-Kitarović poslala poruku podrške ‘barakudama’: “Uvijek naši!”
Hrvatska
TRAGIČNA NESREĆA
Šef Jadrolinije: Nikad nije bilo problema s tim brodom
Crna Kronika
TRAGEDIJA
Dva mornara poginula na trajektu koji je trebao isploviti za Zadar
Zadar
POČIVALA U MIRU
Preminula je zadarska teatrologinja Teodora Vigato: ‘Otišla je vječno mlada…’
Crna Kronika
NESLUŽBENO
Među poginulim pomorcima i kormilar s područja Zadra
Crna Kronika
PRIOPĆENJE
Jadrolinija o tragediji u kojoj su poginula dva mornara: Duboko smo potreseni
Košarka
ZAIGRALA SE DJECA