
Foto: Pixabay
Tartleti od breskve s lisnatim tijestom ukusan su ljetni desert i jedan od najjednostavnijih voćnih deserta koji možete napraviti.
Lisnato tijesto super je kada nemamo vremena ili nam se jednostavno ne da raditi tijesto, a okus će vas oduševiti!
Sastojci
- 500 g lisnatog tijesta, odmrznutog
- 1 kg breskvi (oko 6 komada)
- 50 g granuliranog šećera
- 1 žličica ekstrakta badema
- 2 žličice korice limuna
- 1 žličica soka od limuna
- 1 jaje
- 1 žlica vode
- 1 žlica šećera za posipanje
Priprema
Odmrznite lisnato tijesto, ali kad budete radili s njime, nek još uvijek bude hladno.
Stavite jedan list tijesta na lagano pobrašnjenu površinu, razvijte ga i razvaljajte na otprilike 25 x 30 cm.
Oštrim nožem (ili rezačem za pizzu) odrežite rubove, te ga izrežite na šest jednakih pravokutnika (ne moraju biti savršeni niti točno jednaki).
Stavite pravokutnike na lim obložen papirom za pečenje i oštrim nožem zarežite mali rub oko svakog pravokutnika. Zatim s vilicom probodite svaki komad nekoliko puta u sredini kako bi para izlazila dok se peku. Nemojte bušiti rupe pri rubu.
Stavite lim u hladnjak i ponovite isto s drugim listom lisnatog tijesta kako biste formirali još šest kora za tartlete, pa i drugi lim stavite u hladnjak. Lisnato tijesto treba se hladiti pola sata dok zagrijete pećnicu i pripremite voće.
Zagrijte pećnicu na 200°C.
Breskve operite i osušite. Svaku zarežite i zavrnite. Narežite ih na tanke kriške od i stavite u zdjelu s granuliranim šećerom, ekstraktom badema, koricom limuna i sokom od limuna. Lagano promiješajte da se sjedine.
Izvadite prvi lim iz hladnjaka. Rasporedite malo brašna od badema (ako koristite) preko svakog pravokutnog komada lisnatog tijesta, ostavljajući mali rub čistim (brašno od badema će vam pomoći da upije dio soka od breskvi i ostavit će vam hrskaviju koricu).
Rasporedite 5-6 kriški voća na kvadrat, i nek se kriške međusobno lagano preklapaju.
Umutite jaje i vodu. Rub lagano premažite smjesom od jaja i pospite s malo šećera.
Pecite svaki lim oko 15 minuta, okrećući ga na pola ako je potrebno, dok tijesto ne postane zlatno, a breskve mekane.
Poslužite takve ili uz malo sladoleda od vanilije.
najnovije
najčitanije
Hrvatska
STANOGRADNJA
Grade se po 1.500, prodaju po 4.000 eura po kvadratu. Tko je krivac za rast cijena stanova?
Županija
ŽUPANIJSKI ODBOR
Raspušten Općinski odbor HDZ-a u Polači! Novi povjerenik je načelnik Tomislav Prtenjača
Gastro
RECEPT
Ovo je znak da isprobate neodoljive limun pločice!
Scena
Srušen svjetski rekord
Na Thompsonov koncert fanovi dolaze iz 45 zemalja, evo novih detalja
Zadar
ZA MALE PACIJENTE
Gradska knjižnica Zadar darovala slikovnice pedijatrijskim ordinacijama
Crna Kronika
VELIKA AKCIJA
Zadarska policija zaustavila 11 sumnjivih motocikala. Svi završili na izvanrednom tehničkom pregledu
Crna Kronika
opsežno istraživanje
Četvorica krala po Galovcu, završili iza rešetaka
Županija
ŽUPANIJSKI ODBOR
Raspušten Općinski odbor HDZ-a u Polači! Novi povjerenik je načelnik Tomislav Prtenjača
Zadar
RADNIČKA PRAVA
Radnici Liburnije uskoro počinju štrajk: “Plaće su jako mizerne, osnovica nam je 970 eura bruto”
Zadar
WORLDSKILLS CROATIA 2025.