Petak, 22. studenog 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

TARTLETI OD BRESKVE

Imamo recept za savršeni ljetni desert s breskvama

Autor: Lucija Sučić

11.08.2024. 21:42
Imamo recept za savršeni ljetni desert s breskvama

Foto: Pixabay



Tartleti od breskve s lisnatim tijestom ukusan su ljetni desert i jedan od najjednostavnijih voćnih deserta koji možete napraviti.


Lisnato tijesto super je kada nemamo vremena ili nam se jednostavno ne da raditi tijesto, a okus će vas oduševiti!


Sastojci


  • 500 g lisnatog tijesta, odmrznutog
  • 1 kg breskvi (oko 6 komada)
  • 50 g granuliranog šećera
  • 1 žličica ekstrakta badema
  • 2 žličice korice limuna
  • 1 žličica soka od limuna
  • 1 jaje
  • 1 žlica vode
  • 1 žlica šećera za posipanje

Priprema


Odmrznite lisnato tijesto, ali kad budete radili s njime, nek još uvijek bude hladno.




Stavite jedan list tijesta na lagano pobrašnjenu površinu, razvijte ga i razvaljajte na otprilike 25 x 30 cm.


Oštrim nožem (ili rezačem za pizzu) odrežite rubove, te ga izrežite na šest jednakih pravokutnika (ne moraju biti savršeni niti točno jednaki).


Stavite pravokutnike na lim obložen papirom za pečenje i oštrim nožem zarežite mali rub oko svakog pravokutnika. Zatim s vilicom probodite svaki komad nekoliko puta u sredini kako bi para izlazila dok se peku. Nemojte bušiti rupe pri rubu.


Stavite lim u hladnjak i ponovite isto s drugim listom lisnatog tijesta kako biste formirali još šest kora za tartlete, pa i drugi lim stavite u hladnjak. Lisnato tijesto treba se hladiti pola sata dok zagrijete pećnicu i pripremite voće.


Zagrijte pećnicu na 200°C.


Breskve operite i osušite. Svaku zarežite i zavrnite. Narežite ih na tanke kriške od i stavite u zdjelu s granuliranim šećerom, ekstraktom badema, koricom limuna i sokom od limuna. Lagano promiješajte da se sjedine.


Izvadite prvi lim iz hladnjaka. Rasporedite malo brašna od badema (ako koristite) preko svakog pravokutnog komada lisnatog tijesta, ostavljajući mali rub čistim (brašno od badema će vam pomoći da upije dio soka od breskvi i ostavit će vam hrskaviju koricu).


Rasporedite 5-6 kriški voća na kvadrat, i nek se kriške međusobno lagano preklapaju.


Umutite jaje i vodu. Rub lagano premažite smjesom od jaja i pospite s malo šećera.


Pecite svaki lim oko 15 minuta, okrećući ga na pola ako je potrebno, dok tijesto ne postane zlatno, a breskve mekane.


Poslužite takve ili uz malo sladoleda od vanilije.