Foto: Pixabay
Što kažete na cheesecake koji ima okus kakav ne zaboravljate? Ovaj recept spaja nježni kvark sir, vaniliju i hrskavi crumble a rezultat je sočan, voćni i neodoljivo ukusan.
Jednostavan za napraviti i garantirano vaš novi omiljeni kolač. Zabavite se pečenjem i uživajte.
Sastojci:
- 300 g brašna, plus malo za posipanje
- 175 g hladnog maslaca
- 300 g šećera
- 750 g kvark sira
- 5 jaja
- 1 paket praška za puding od vanilije
- 1 limun (korica)
- 250 g crvenog džema (npr. od malina)
- Sol
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. Kalup za pečenje (promjera 26 cm) namastite i pospite brašnom. Maslac narežite na veće komade pa ga stavite u zdjelu s 300 g brašna i 150 g šećera. Dodajte prstohvat soli i 1 jaje te kukom za tijesto ručnog miksera izradite mrvice.
Stavite polovicu mrvica u kalup, ravnomjerno rasporedite i lagano pritisnite. Mrvicama nemojte samo obložiti podlogu, već ostavite i rub visok 3 cm okolo. Zatim na podlogu stavite pekmez i rasporedite ga. U zdjelu stavite kvark, 150 g šećera, prašak za puding i limunovu koricu te izmiješajte pjenjačom. Postupno dodajte 4 jaja. Rasporedite smjesu preko džema i zagladite. Preostale mrvice pospite preko sloja kvarka kao preljev.
Stavite kolač u pećnicu i pecite oko 50 minuta. Nakon 30 minuta prekrijte aluminijskom folijom da ne porumeni previše. Na kraju ostavite gotov cheesecake da se ohladi oko 10-15 minuta u ugašenoj pećnici s malo otvorenim vratima. Zatim ga izvadite i pažljivo olabavite rub kalupa. Po želji možete cheesecake prije posluživanja posuti s malo šećera u prahu ili svakom komadu dodati malo šlaga.
Uz ova 3 savjeta svaki će cheesecake biti savrše
Zaštitite cheesecake da se ne uruši
Kako bi spriječili kolač da se uruši, profesionalci se oslanjaju na pečenje u fazama. Kolač se vadi iz pećnice nakon 30 minuta da odleži oko pet minuta. Zatim se vraća unutra na deset minuta – a zatim se opet vraća van na pet minuta. Cijeli postupak ponovite tri puta. Na ovaj način se učvršćuje iznutra prema van. Za ovu metodu treba vam dosta strpljenja, ali kolač će biti rahli i čvrst.
Cheesecake bez pukotina
Ako vaš cheesecake izlazi iz pećnice s pukotinama, to je zato što ste ga prebrzo izvadili iz pećnice. Pazite da ne bude izložen prevelikim promjenama temperature tijekom pečenja. Kada istekne vrijeme pečenja, ugasite pećnicu i ostavite da odstoji 30 minuta s malo otvorenim vratima pećnice.
Ideje za preljeve
Osim mrvicama (napravljenim od maslaca, brašna i šećera), gotov cheesecake možete premazati i ukusnim pekmezom od jagoda, posuti ga šećerom u prahu ili dodati malo šlaga. Ako volite nešto egzotičnije, možete se odlučiti za npr. mrvice od kokosa. Kao preljev dobre su i konzervirane marelice.
najnovije
najčitanije
Nogomet
borba za sp
Italija protiv Sjeverne Irske u Bergamu
Hrvatska
predsjednik mosta
Grmoja: Volio bih da je Turudić omogućio cijeloj javnosti uvid u dokument o Matić
Hrvatska
REAKCIJA
Sindikat policije: Napad na policajca tretirati kao napad na pravni poredak
Svijet
izvješće
Milijarderi ove godine naslijedili rekordno bogatstvo
Zadar
PREGLED DANA
PET VIJESTI DANA Evo što je obilježilo četvrtak u Zadru i županiji
Crna Kronika
Nesreća
ZAVRŠEN OČEVID 26-godišnjeg radnika pregazio 19-godišnji kolega
Zadar
NE ZNA SE KRIVAC
OBRAT! Šibenski aktivist uhićen zbog sumnje da je razbio spomen-ploču sad će tužiti policiju
Zadar
Nova funkcija
Bivši župan postao savjetnik, evo gdje će raditi
Scena
ĐURĐICA BARLOVIĆ
Pjevačka ikona preminula je prije 33 godine u zadarskoj bolnici, ostavila je neizbrisiv trag
Hrvatska
UŽASNE UVREDE!