Foto: Pixabay
Kada su u pitanju lazanje, uvijek su najbolje one domaće. Od bogatog bolognese umaka koji je veoma jednostavan za napraviti do bechamela koji im daje kremasto bogatstvo i puninu, ove lazanje osvojiti će nepca vaših ukućana, ali i svakoga tko ih kuša.
Evo i recepta!
Sastojci
Za bolognese:
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 glavica luka, sitno nasjeckana
- 1 mrkva, sitno narezana
- 1 celer narezano na sitne kockice
- 4 češnja češnjaka, mljevena
- 2 žličice talijanske mješavine začina (po ukusu)
- 1 kg mljevene junetine ili mješavine mljevene svinjetine i junetine
- 3 pune žlice paste od rajčice
60 ml crnog vina za deglaziranje (po želji) - oko 700 ml passate ili pasiranih rajčica
- 400 ml mljevenih rajčica
- 2 goveđe ili povrtne kocke
- 1-2 žličice šećera ili meda (po želji)
- Sol i papar prema ukusu
Za bechamel:
- 4 žlice maslaca
- 30 g višenamjenskog brašna
- 830 ml mlijeka sobne temperature ili lagano zagrijanog
- 115 g svježe ribanog parmezana
- Prstohvat muškatnog oraščića ili klinčića
- Sol i papar prema ukusu
Za lazanje:
- 375 grama svježih listova lazanja
- 900 svježe mozzarelle, nasjeckanog
- Sjeckani svježi peršin ili bosiljak za posluživanje
Priprema
Prvo krenite pripremati mesni umak, tako što ćete u velikom loncu s debelim dnom na srednje jakoj vatri zagrijati ulje, a potom dodati češnjak, luk, celer i mrkvu.
Pirjajte 8-10 minuta dok ne omekšaju i postanu slatki – ali pazite da ne posmeđe. Dodajte meso, pojačajte vatru i kuhajte usitnjavajući ga.
Kad je kuhano, umiješajte pastu od rajčice i talijanske začine i kuhajte minutu, a zatim deglazirajte vinom ako ga koristite. Pustite da lagano kuha i smanjite još jednu minutu, a zatim umiješajte passatu, kocke i zdrobljene rajčice.
Promiješajte, a zatim prilagodite temperaturu tako da vrlo lagano ključa. Stavite poklopac i kuhajte uz povremeno miješanje 30 minuta, zatim uklonite poklopac i kuhajte još 10-15 minuta.
Umak treba biti gust i bogat. Začine, sol i papar prilagodite ukusu, a po potrebi dodajte šećera ili meda. Ovo se može napraviti dan unaprijed i staviti na sobnu temperaturu prije sastavljanja lazanja.
Za bechamel umak, u velikom loncu otopite maslac na srednjoj temperaturi. Dodajte brašno i neprestano miješajte 1 minutu.
Ulijte oko 230 ml mlijeka, miješajući cijelo vrijeme. Nakon što grudice ne stanu, umiješajte preostalo mlijeko.
Pojačajte temperaturu na srednje jaku. U početku povremeno miješajte, a zatim redovito nakon nekoliko minuta dok se umak ne zgusne, oko 5 – 8 minuta.
Maknite s vatre, dodajte sir, muškatni oraščić, sol i papar. Miješajte dok se sir ne otopi. Umak bi trebao biti gust, ali i dalje lako sipak – ako je pregust, dodajte još malo mlijeka.
Zagrijte pećnicu na 180°C.
U posudu za lazanje dodajte nekoliko žlica mesnog umaka na dno, zatim pokrijte listovima tjestenine (podrežite ih ako je potrebno).
Zatim tijesto prekrijte s mesnim umakom, pa dodajte povrh bechamel, i onda pospite mozzarella sirom.
Ponovite slojeve pazeći da vam ostane dovoljna količina sira za gornji sloj.
Zadnji sloj prekrijte listovima za lazanje, prelijte preostalim mesnim umakom pa preostalim bešamelom i pospite preostalim sirom.
Stavite na veliki lim za pečenje i pecite 25 minuta ili dok ne poprimi zlatnu boju i mjehuriće.
Izvadite iz pećnice i pustite da odstoji 10-15 minuta prije rezanja i posluživanja. Poslužite ukrašeno nasjeckanim svježim peršinom ili bosiljkom.
Uživajte u ukusnim lazanjama, a recept donosi Olive and mango.
najnovije
najčitanije
Hrvatska
Mariann Edgar Budde
Biskupica Trumpu na misi: Pokažite milost imigrantima i LGBT zajednici
Nogomet
LIGA PRVAKA
Gol Pašalića u pobjedi Atalante
Županija
OPERACIJA MASLENICA
SVEČANO OBILJEŽAVANJE Medved uručio zahvalnice postrojbama sudionicama u VRO Maslenica
Nogomet
TRENER ARSENALA
Arteta: Treba nam snažna predstava protiv dobre momčadi
Crna Kronika
KAZNE
Petorici zatvorske kazne zbog ubojstva i pokušaja ubojstva u Kaštelima
Županija
pravoslavni običaj
Srbi u Karinskom moru plivali za časni krst. Mjesni odbor Gornji Karin se ogradio od organizacije
Zadar
neuobičajen parking
Svima se dogodi da nekad zaborave na ručnu
Nogomet
sportski centar
NK Abeceda uskoro seli na vlastiti stadion, nosit će ime po preminulom Miru Suraću
Zadar
HEP JAVLJA
NIZ ULICA BEZ STRUJE! Dio Zadra i okolice u srijedu ostaje bez električne energije, evo popisa ulica
Zadar
prevencija širenja