Foto: Pixabay
Kada su u pitanju lazanje, uvijek su najbolje one domaće. Od bogatog bolognese umaka koji je veoma jednostavan za napraviti do bechamela koji im daje kremasto bogatstvo i puninu, ove lazanje osvojiti će nepca vaših ukućana, ali i svakoga tko ih kuša.
Evo i recepta!
Sastojci
Za bolognese:
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 glavica luka, sitno nasjeckana
- 1 mrkva, sitno narezana
- 1 celer narezano na sitne kockice
- 4 češnja češnjaka, mljevena
- 2 žličice talijanske mješavine začina (po ukusu)
- 1 kg mljevene junetine ili mješavine mljevene svinjetine i junetine
- 3 pune žlice paste od rajčice
60 ml crnog vina za deglaziranje (po želji) - oko 700 ml passate ili pasiranih rajčica
- 400 ml mljevenih rajčica
- 2 goveđe ili povrtne kocke
- 1-2 žličice šećera ili meda (po želji)
- Sol i papar prema ukusu
Za bechamel:
- 4 žlice maslaca
- 30 g višenamjenskog brašna
- 830 ml mlijeka sobne temperature ili lagano zagrijanog
- 115 g svježe ribanog parmezana
- Prstohvat muškatnog oraščića ili klinčića
- Sol i papar prema ukusu
Za lazanje:
- 375 grama svježih listova lazanja
- 900 svježe mozzarelle, nasjeckanog
- Sjeckani svježi peršin ili bosiljak za posluživanje
Priprema
Prvo krenite pripremati mesni umak, tako što ćete u velikom loncu s debelim dnom na srednje jakoj vatri zagrijati ulje, a potom dodati češnjak, luk, celer i mrkvu.
Pirjajte 8-10 minuta dok ne omekšaju i postanu slatki – ali pazite da ne posmeđe. Dodajte meso, pojačajte vatru i kuhajte usitnjavajući ga.
Kad je kuhano, umiješajte pastu od rajčice i talijanske začine i kuhajte minutu, a zatim deglazirajte vinom ako ga koristite. Pustite da lagano kuha i smanjite još jednu minutu, a zatim umiješajte passatu, kocke i zdrobljene rajčice.
Promiješajte, a zatim prilagodite temperaturu tako da vrlo lagano ključa. Stavite poklopac i kuhajte uz povremeno miješanje 30 minuta, zatim uklonite poklopac i kuhajte još 10-15 minuta.
Umak treba biti gust i bogat. Začine, sol i papar prilagodite ukusu, a po potrebi dodajte šećera ili meda. Ovo se može napraviti dan unaprijed i staviti na sobnu temperaturu prije sastavljanja lazanja.
Za bechamel umak, u velikom loncu otopite maslac na srednjoj temperaturi. Dodajte brašno i neprestano miješajte 1 minutu.
Ulijte oko 230 ml mlijeka, miješajući cijelo vrijeme. Nakon što grudice ne stanu, umiješajte preostalo mlijeko.
Pojačajte temperaturu na srednje jaku. U početku povremeno miješajte, a zatim redovito nakon nekoliko minuta dok se umak ne zgusne, oko 5 – 8 minuta.
Maknite s vatre, dodajte sir, muškatni oraščić, sol i papar. Miješajte dok se sir ne otopi. Umak bi trebao biti gust, ali i dalje lako sipak – ako je pregust, dodajte još malo mlijeka.
Zagrijte pećnicu na 180°C.
U posudu za lazanje dodajte nekoliko žlica mesnog umaka na dno, zatim pokrijte listovima tjestenine (podrežite ih ako je potrebno).
Zatim tijesto prekrijte s mesnim umakom, pa dodajte povrh bechamel, i onda pospite mozzarella sirom.
Ponovite slojeve pazeći da vam ostane dovoljna količina sira za gornji sloj.
Zadnji sloj prekrijte listovima za lazanje, prelijte preostalim mesnim umakom pa preostalim bešamelom i pospite preostalim sirom.
Stavite na veliki lim za pečenje i pecite 25 minuta ili dok ne poprimi zlatnu boju i mjehuriće.
Izvadite iz pećnice i pustite da odstoji 10-15 minuta prije rezanja i posluživanja. Poslužite ukrašeno nasjeckanim svježim peršinom ili bosiljkom.
Uživajte u ukusnim lazanjama, a recept donosi Olive and mango.
najnovije
najčitanije
Hrvatska
treće tromjesečje
Cijene stambenih objekata nastavile rasti i na kraju 2024. godine
Zadar
primamljivi uvjeti
Zavod za hitnu medicinu traži doktore, osigurava smještaj te sufinancira dio najma ili kredita
Tenis
atp adelaide
Pavić i Arevalo bez finala australskog turnira
Crna Kronika
brza reakcija
[FOTO/VIDEO] Požar kombija na Bokanjcu, intervenirali vatrogasci
Zadar
DRUGI KRUG IZBORA
Birače na glasanje pozvao i zadarski SDP: “Ne smijemo podcijeniti HDZ i mobilizaciju njihova članstva”
Crna Kronika
prebačena u bolnicu
NESREĆA NA MELADI Prebrzo vozio pa na pješačkom udario pješakinju, teško je ozlijeđena
Ostali sportovi
TURNIR
Sinjoretovu Winter fest! Hat-trick Marka Kožula obilježio veliko finale
Crna Kronika
mrtav pijan
Po Turnju vozio s više od tri promila alkohola u krvi, zabio se u dvorišni zid
Zadar
NEKADAŠNJI ZADARSKI ŽUPAN
EKSKLUZIVNI RAZGOVOR Stipe Zrilić: Ne bih o poštenju ljudi iz HDZ-a koji su mi 2017. uskratili podršku za novi mandat!
Ostali sportovi
Danas od 21