
Foto: Pixabay
Grčku kuhinju karakterizira tradicija koja se razvijala tisućama godina. Grčka jela prije svega karakterizira korištenje svježih, regionalnih namirnica i jednostavna, ali ukusna priprema. Primjerice, ovaj omiljeni prilog: grčka riža od rajčice koja savršeno ide uz sva mesna jela, ali i uz ukusnu porciju tzatzikija.
Ovaj brzi recept koristi samo nekoliko sastojaka, ali ima okus koji će vas odmah prenijeti na neki od tisuću grčkih otoka.
Sastojci
- 200 g riže dugog zrna
- 1 srednji luk
- 1 češanj češnjaka
- 2 žlice maslinovog ulja
- 300 g pasiranih rajčica
- 300 ml vode
- 1⁄2 žličice soli
- 1 žličica paprike u prahu
- 1 žličica mješavine začina za gyros
Priprema
Skuhajte rižu, a luk i češnjak ogulite i sitno nasjeckajte. Zagrijte maslinovo ulje u tavi i pirjajte luk i češnjak oko 2 minute dok ne postanu prozirni. Dodajte pasirane rajčice, vodu, sol, papriku u prahu i začine i pustite da zavrije. Dodajte rižu i poklopljeno lagano kuhajte na laganoj vatri oko 25 minuta.
Da bi ovo jelo bilo baš kako treba bitno je da odaberete dobro maslinovo ulje koje može utjecati na okus cijelog jela. Ako možete, upotrijebite ekstra djevičansko maslinovo ulje. Ono je bogato polifenolima, poznatim po svojim antioksidativnim i protuupalnim svojstvima. Ovi spojevi doprinose zdravlju i daju ulju karakterističan blago gorak i opor okus. I to je to, dobar tek!
najnovije
najčitanije
Crna Kronika
istraga
U koritu rijeke Lonje pronađeno tijelo nepoznatog muškarca
Zadar
odlična zabava
Lucija Marcelić & Pink Noise nastupili na Tuna, Sushi & Wine Festivalu
Crna Kronika
u tijeku istaživanje
Članice obitelji otrovale se ugljičnim monoksidom, obje su ozlijeđene
Scena
posvetio ga studentima
Mile Kekin održao koncert u Beogradu nakon uhićenja
Rukomet
1. HRL-Jug
Dominantno slavlje rukometaša Zadra 1954 u Mocirama
Županija
TRAŽBINA U PREDSTEČAJU
Partner Donne Vekić posudio zadruzi MasVin 300 tisuća eura. Novce želi nazad
Županija
Prvi u Dalmaciji
Svečano otvoren park i spomenik vrškim darivateljima krvi
Zadar
Jutro u gradu
[XXL FOTO] Subotnji đir pun sunca, šušura i dobre spize
Županija
svakodnevni smrad
Obrovac troši 27 tisuća eura za precrpavanje fekalija, a nova pumpa košta – 20 tisuća!
Crna Kronika
kaznena prijava