Foto: Pixabay
Keksi sa smokvama
TEŽINA: srednje teško
VRIJEME: priprema 60 min, pečenje 20 min
SASTOJCI ZA 20 KEKSA:
- 100 g maslaca
- 200 g brašna
- 1 jaje
- 50 g šećera u prahu
- prstohvat soli
- 3 g praška za pecivo
- korica 1 limuna
- 380 g smokava
- 30 g šećera
- 50 g digestive keksa
- šećer u prahu
PRIPREMA: U posudu staviti omekšali maslac narezan na kockice, prstohvat soli, koricu pola limuna i dobro izraditi mikserom. Dodati šećer u prahu i nastaviti miksati.
Zatim dodati brašno pomiješano s praškom za pecivo. Izraditi mikserom te na kraju dodati razmućeno jaje i povezati sve u smjesu. Oblikovati loptu, zamotati prianjajućom folijom i staviti u hladnjak na 2 sata.
Smokvama ukloniti koru, staviti u posudu i izgnječiti vilicom. Dodati šećer i koricu pola limuna te dobro promiješati. Kuhati na laganoj vatri desetak minuta, dodati ručno mrvljene kekse i sve dobro promiješati.
Pustiti da se ohladi prvo na sobnoj temperaturi, zatim pokriti folijom i staviti u hladnjak.
Ohlađeno tijesto razvaljati u kvadrat 30 x 30 cm i debljine cca 4 mm. Tijesto narezati na tri trake. Na svaku rasporediti trećinu smjese, zarolati po duljini i staviti na 30 minuta u hladnjak.
Rezati kekse duljine cca 4 cm, slagati na pladanj obložen masnim papirom ostavljajući mjesta između. Peći u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 stupnjeva, 20 minuta. Ohladiti i po želji posuti šećerom u prahu.
Džem od smokava
TEŽINA: jednostavno
VRIJEME: priprema 30 min,
kuhanje 50 min
SASTOJCI:
- 1,2 kg smokava
- 500 g šećera
- sok i korica 1 limuna
- 80 g vode
- po želji 2 žličice cimeta, malo ruma
PRIPREMA: Prije početka kuhanja pripremite teglice.
Od ove količine dobit ćete cca 980 g džema, pa će vam trebati tri teglice zapremine 330 ml. Teglice i poklopce oprati i staviti na 10 minuta u pećnicu zagrijanu na 100 stupnjeva.
Smokvama ukloniti peteljke i po želji koru.
Ako ostavljate koru ne zaboravite ih oprati. Narezati ih na četvrtine. Limun oguliti gulilicom za krumpir, iscijediti mu sok. U lonac staviti smokve, vodu, šećer, koricu i sok od limuna.
Staviti lonac na vatru i kad zakuha svako toliko ukloniti pjenu koja se stvorila na vrhu. Pred kraj po želji umiješati 2 žličice cimeta i malo ruma. Kada se džem zgusne, ugasiti vatru i puniti teglice.
Pazite da ostavite cca 1 cm od ruba. Ako želite možete ih zatvoriti odmah, a ako želite da traju dulje, tada ih otklopljene stavite na 10 minuta u pećnicu zagrijanu na 100 stupnjeva te još vruće dobro zatvorite i pustite da se ohlade na sobnoj temperaturi.
Možete ih čuvati u smočnici ili u hladnjaku. Konzumirati za 2 tjedna.
Slana krostata sa smokvama
TEŽINA: srednja
VRIJEME: priprema 40 min, kuhanje 35 min
SASTOJCI ZA 8 OSOBA:
- 125 g maslaca
- 250 g brašna
- 1 jaje
- 5 g soli
- 200 g krem sira
- 150 g sira robiola ili brie
- 100 g tamnih smokava
- 2 ploške pršuta
- 15 g šećera
- 5 pekan oraha (može i obični)
- korica pola limuna
- 1 žlica mlijeka
- papar
PRIPREMA: Za ovaj recept treba vam duguljasti kalup dimenzija 35 x 11 cm. U posudu staviti ohlađeni maslac narezan na kockice, sol i brašno.
Izraditi rukama da dobijete mrvičastu strukturu. Dodati jaje i povezati u smjesu. Tijesto oblikovati u kuglu, zamotati prianjajućom folijom i staviti u hladnjak na sat vremena.
Po isteku vremena, tijesto razvaljati te njime obložiti kalup. Izbockati vilicom, prekriti masnim papirom na koji ćete staviti keramičke kuglice ili suhi grah kako se tijesto ne bi napuhalo tijekom pečenja.
Peći 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva, zatim ukloniti masni papir te peći još 10 minuta i još 2 minute s uključenom funkcijom gril. Pustite da se ohladi. Smokve oprati i narezati na ploške.
Rasporediti ih na pleh obložen masnim papirom, posuti naribanom koricom limuna i šećerom. Staviti u pećnicu zagrijanu na 240 stupnjeva od 3 do 4 minute s uključenom funkcijom gril. U posudi pomiješati obje vrste sira sa žlicom mlijeka.
Kremu razmazati po tijestu, povrh rasporediti pečene smokve, nakidan pršut, grubo sjeckane orahe i malo popapriti.
Poslužiti odmah.
najnovije
najčitanije
Vinske kronike
poznata sorta
ZADAR VS. SVIJET Regionalne specifičnosti cabernet sauvignona širom svijeta
Svijet
suprotno europskim zemljama
Amerikanci očekivano osudili nalog Haškog suda za uhićenje Netanyahua
Ostali sportovi
Veliki "come back"
Lindsay Vonn se vraća skijanju na utrci u St. Moritzu
Zadar
slobodan ulaz
U sklopu obilježavanja Dana grada Zadra Muzej antičkog stakla priredio bogat program
Zadar & Županija
NESREĆA
Tehnički direktor Jadrolinije opisao što se dogodilo s katamaranom “Silba”
Županija
SILBA
FOTO Katamaran Jadrolinije udario o obalu Božave
Županija
TUŽNI ODLAZAK
VIŠE OD BRODA Šarini su živjeli s ‘Princem Zadra’: ‘Godinama smo radili s njim, živjeli, dizali…’
Kultura
Alba Miočev
Mlada zadarska slikarica osvojila Grand Prix: “Bitno je da svaki dan uđem u atelje, čak i ako ne slikam…”
Scena
IRIS PETRAČ
Tko je supruga Novice Petrača? Bivša zadarska novinarka i glasnogovornica Grada Zadra
Županija
POTPORE