Foto: Pexels
JUHA OD CIKLE
Težina: Jednostavno
Vrijeme: 15 min
Sastojci:
- 120 g cikle
- 30 g indijskih oraščića
- 75 g korijena celera
- 1 režanj češnjaka
- 1 čajna žličica suhog delikatesnog kvasca
- prstohvat soli
- prstohvat sjemenki kima
- 5-6 zrna crnog papra
- 400 ml vode
Priprema: Narežite ciklu i celer na sitno. Stavite sve sastojke u lonac i prelijte ih vrelom vodom. Ostavite da odstoji poklopljeno oko 10 minuta te zatim izblendajte u blenderu do glatke teksture. Po želji poslužite uz tostirane suncokretove sjemenke ili sezam.
ŠPAGETI S CIKLOM
Težina: jednostavno
Vrijeme: 45 min pečenja, 15 min pripreme
Sastojci:
- 250 g integralnih špageta
- 3 cikle (mogu biti i konzervirane)
- 4 češnja češnjaka
- 50 ml maslinovog ulja
- 50 g lješnjaka
- 3 žličice limunovog soka
- sol i papar po ukusu
- parmezan
- bosiljak
Priprema: Ciklu ispecite u pećnici u aluminijskoj foliji s malo ulja, vode, soli i papra na 200°C, oko 45 minuta. Kad je cikla skoro gotova, skuhajte špagete. U blenderu izmiksajte oguljenu ciklu, lješnjake, češnjak, malo parmezana, maslinovog ulja, malo limunovog soka i vode u kojoj se kuhala tjestenina. Začinite smjesu solju i paprom (ili začinima po volji). Pomiješajte špagete s umakom dok se dobro ne povežu. Servirajte s malo parmezana i listićima svježeg bosiljka.
RIŽOTO OD CIKLE
Težina: jednostavno
Vrijeme: 40 min
Sastojci:
- 1 l povrtnog temeljca
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- 1 luk
- 3 režnja češnjaka
- 350 g sirove cikle
- 250 g riže za rižoto
- 100 ml bijelog vina
- 50 g maslaca
- parmezan
Priprema: Zagrijte povrtni temeljac i pustite na laganoj vatri kako bi bio topao dok kuhate rižoto. Usitnite luk i češnjak, a ciklu ogulite i izrežite na kockice ili naribajte. Zagrijte maslinovo ulje u dubokoj tavi te pirjajte luk i ciklu dok ne omekšaju, 6-8 minuta.
Pred kraj dodajte češnjak i sve skupa još kratko pirjajte. Zatim dodajte rižu i sve skupa pirjajte još nekoliko minuta. Ulijte vino i pustite da prokuha par minuta, a zatim smanjite vatru. Kada se ta tekućina upije, dodajte zaimaču temeljca.
Ponavljajte ovaj postupak dok ne iskoristite većinu temeljca ili dok se riža ne skuha. Po želji začinite solju i paprom. Pred kraj u rižoto ubacite maslac i malo parmezana te, ako želite, ukrasite svježim peršinom prije serviranja.
HUMUS OD CIKLE
Težina: jednostavno
Vrijeme: 10 min
Sastojci:
- 800 g slanutka iz konzerve, ocijeđenog
- 600 g kuhane cikle, ocijeđene
- 2 češnja češnjaka
- 2 žlice tahinija
- 100 ml maslinova ulja
- 2 velike žlice limunova soka
Priprema: Slanutak, ciklu, češnjak, tahini, ulje i sok od limuna ubacite u multipraktik ili blender s prstohvatom soli. Usitnjavajte sastojke dok ne dobijete glatku smjesu – dodajte još soli ili limuna ako je potrebno. Servirajte s povrćem, sirovim ili pečenim i kapljicom maslinova ulja za ukras.
najnovije
najčitanije
Scena
advent u privlaci
PRIPREMITE SE ZA PARTY Magazin za vikend stiže u Privlaku
Plodovi zemlje i mora
VINO TJEDNA
ENGLESKI PJENUŠAC? Od dobre šale do ozbiljne vinske priče
Zadar
grad zadar
Sutra kreće isplata božićnica i naknada za zadarske umirovljenike
Plodovi zemlje i mora
HRVATSKI MLJEKARI
DOMAĆE MLJEKARSTVO NA UDARU Visoka produktivnost, ali niska otkupna cijena
Zadar & Županija
ADVENT U TZO JASENICE
Ovu subotu u Maslenici koncert Učiteljica i “Večer domaćih uštipaka”
Zadar
Sreća u nesreći
Premijera filma 260 dana u Višnjiku nakratko prekinuta jer je gledateljici pozlilo, spasio ju poznati zadarski liječnik
Plodovi zemlje i mora
U straigradu
NAJULOV 2025. Antonio Koić ulovio je ribu života
Zadar & Županija
Ostao bez nasada
Bivši sudionik šou-emisije »Ljubav je na selu« u šoku! Posjekli mu 25 maslina
Zadar & Županija
Lijekovi za otoke
Napravili smo đir s brodskom ljekarnom: “Ma ovo je pun pogodak, donijela nam je život!”
Zadar & Županija
OD 15. prosinca