
Foto: Pixabay
Moramo priznati, ova kombinacija i nije tako česta, ali izgleda neodoljivo! U biti, spoj lubenice i cheesecakea zvuči kao super opcija deserta za tople ljetne dane, a za čiju izradu vam neće trebati puno vremena.
Recept donosimo u nastavku!
Sastojci
Za bazu:
- 100 g maslaca
- 300 g zobenih keksiju
Za kremu:
- 500 g krem sira
- 100 g šećera u prahu
- korica od jednog limuna
- sok od jednog limuna
- 400 g vrhnja za šlag
Za preljev od lubenice:
- 5 g listića želatine
- 300 g lubenice, zrele, i pasirane, na sobnoj temperaturi
- 20 g granuliranog šećera
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1/4 čajne žličice crvene prehrambene boje, po želji
Priprema
Prvo krenite pripremati bazu, tako što ćete maslac otopiti u loncu na srednjoj vatri 2-3 minute ili u mikrovalnoj pećnici na jednu minutu. U sjeckalici usitnite kekse dok ne postanu prah, a kad ih usitnite pomiješajte ih s otopljenim maslacem.
Dobivenu smjesu rasporedite u okrugli lim za torte i dobro pritisnite dnom čaše. Stavite u hladnjak.
Dok se hladi, pripremite kremu od sira tako što ćete u zdjelu dodato ohlađeno vrhnje, koje ćete potom miksati najprije na niskoj brzini jednu minutu, a zatim na velikoj dok krema ne dobije teksturu poput jogurta. Nemojte pretjerati!
U zdjeli dobro umutite krem sir sa šećerom u prahu. Dodajte limunovu koricu i sok, dobro miješajući. Zatim u serijama dodajte šlag i dobro miješajte lopaticom dok se ne sjedini.
Kremu prelijte preko kore, površinu zagladite špatulom i stavite u hladnjak na 3 sata da se krema ohladi i stisne ili u zamrzivač na 1 sat i 30 minuta.
Zatim napravite umak od lubenice, tako što ćete listiće želatine staviti u hladnu vodu. U lonac dodajte pire od lubenice zajedno sa šećerom i miješajte par minuta na srednjoj vatri dok se šećer ne rastopi.
Maknite s vatre, listiće želatine dobro ocijedite i dodajte u vruću smjesu. Dobro promiješajte dok se ne otope te dodajte ekstrakt vanilije i crvenu prehrambenu boju po želji..
Pustite da se smjesa potpuno ohladi na sobnoj temperaturi, oko 10 do 15 minuta.
Žlicom prelijte umak od lubenice, pažljivo, tako da prekrije cijelu površinu. Ponovno stavite desert u hladnjak, dok se umak ne ohladi, stabilizira i ne postane gusti žele.
najnovije
najčitanije
Zadar
Četverodnevno druženje
Na dan planeta Zemlje započinju i Eko dani, a tema je »Sol života«
Plodovi zemlje i mora
Slabe karike u lancu
Dobavljači se boje prijavljivati nepoštene trgovačke prakse
Plodovi zemlje i mora
Znanstvenici iz rovinjskog CIM-a
U Jadranskom moru događa se nešto važno – može utjecati i na cijeli ekosustav!
Feelgood
Od 1. do 4. svibnja
Uskoro starta četverodnevno biciklističko – Plitvice Valleys Bike Weekend
Hrvatska
Potvrđeno iz bolnice
Dijete koje je udario kombi na Trgu bana Jelačića izvan životne opasnosti
Zadar
nastavak priče
Mjesec dana nakon smrti Mate Žagara, radnja je i dalje otvorena
Zadar
SNAŽAN VJETAR
[FOTO] Jugo odnijelo dio krova trgovinskog centra
Županija
Najavio kandidaturu
Lovre Klanac kandidat je HDZ-a za načelnika Posedarja: Ne obećavam čuda, obećavam rad!
Zadar
USUSRET SEZONI
Nakon blagdana kreće uređenje zadarskih plaža. Evo što je sve u planu
Zadar
Sporna cesta