
Foto: Pexels
Prije nekih 40 godina kuhinje diljem svijeta dobile su na dar mikrovalnu pećnicu i brzo postale ovisne o njoj za munjevito zagrijavanje. Mlađe generacije ne mogu ni zamisliti pripremu zobenih pahuljica, vruće čokolade ili kokica bez nje.
Pa ipak, mnogi od nas nepravilno koriste mikrovalnu pećnicu za podgrijavanje hrane.
Naravno, znamo da nikada ne smijemo stavljati aluminijsku foliju, metal ili plastiku, ali postoje jednako opasni rizici i pri određenim namirnicama.
Tvrdo kuhana jaja
S ljuskom ili bez ljuske, kada se tvrdo kuhano jaje kuha u mikrovalnoj pećnici, vlaga iznutra stvara ekstremno nakupljanje pare, poput minijaturnog ekspres lonca, do točke u kojoj jaje može eksplodirati!
Što je još strašnije, jaje može prsnuti nakon što se zagrije, što znači da vam vruće jaje može eksplodirati u ruci, na tanjuru ili čak u ustima.
Da ne biste pretvorili svoje jaje u parnu bombu, izrežite ga na male komadiće prije podgrijavanja ili još bolje, uopće ga nemojte stavljati u mikrovalnu pećnicu.
Mesne prerađevine
Prerađeno meso često sadrži kemikalije i konzervanse koji im produljuju vijek trajanja. Nažalost, njihov boravak u mikrovalnoj može učiniti te tvari lošijim za vaše zdravlje.
Podgrijavanje prerađenog mesa pomoću mikrovalnog zračenja pridonosi stvaranju produkata oksidacije kolesterola koji se povezuju s razvojem koronarne bolesti srca.
Lisnato povrće
Ako želite sačuvati celer, kelj ili špinat da ih kasnije pojedete kao ostatke, planirajte ih podgrijati u običnoj pećnici, a ne u mikrovalnoj. Kada se grije u mikrovalnoj pećnici, prirodni nitrati (koji su sami po sebi jako dobri) mogu se pretvoriti u nitrozamine, koji mogu biti kancerogeni.
Cikla
Ista kemijska konverzija koja se događa sa špinatom vrijedi i za podgrijavanje cikle i repe bogate nitratima!
Ljute papričice
Kada se ljute papričice podgriju u mikrovalnoj pećnici, kapsaicin – kemikalija koja im daje ljut okus – oslobađa se u zrak. Kemikalija u zraku može vam opeći oči i grlo.
Krumpir
Opasnost dolazi kada pokušate podgrijati krumpir prethodno pripremljen u aluminijskoj foliji.
Pečenje krumpira u aluminijskoj foliji štiti bakteriju C. botulinum od topline, što znači da i dalje može napredovati ako krumpir predugo ostaje na sobnoj temperaturi i potencijalno uzrokuje botulizam.
Stavljanje tog kontaminiranog krumpira u mikrovalnu pećnicu također neće ubiti bakterije, stoga igrajte na sigurno pripremajući ih na limu za pečenje umje
najnovije
najčitanije
Zadar
DANI SVEUČILIŠTA
MEET AND MINGLE Studenti približili studiranje srednjoškolcima
Županija
DANI UHPA-E
Ministar Glavina upozorava: Ponuda smještaja “debelo” je premašila potrebe tržišta
Županija
GODIŠNJI SKUP
DANI UHPA-e “Imati direktan pristup gostu prilika je koju moramo iskoristiti”
Hrvatska
PREMIJER
Plenković: Hrvatska će nastaviti pomagati Ukrajinu, ali neće slati vojnike
Plodovi zemlje i mora
PČELARSTVO
Otkupna cijena meda je samo 2,5 eura
Zadar
tužna vijest
Preminula prva ravnateljica Dječjeg vrtića Latica Vesna Penjalov
Županija
PREDIZBORNA UTRKA
Načelnik Vrsi Luka Perinić ide po treći mandat
Crna Kronika
MEDULIN
Na balkonu postavljao zaštitu od ptica pa izgubio ravnotežu i pao, preminuo je
Zadar
KOALICIJA VRULJICA
SDP i Možemo! udružili snage u Zadru: ‘Nudimo pravednost i pametno upravljanje prostorom’
Nogomet
Četvrtfinale Kupa