Foto: Pixabay
Za baršunastiju teksturu džem možete procijediti
Smokve su pogodne za jelo svježe, sušene ili se od njih može napraviti ukusan džem. Namažite ga na kruh, kekse, iskoristite za pripremu raznih slastica, ali i kao izvrstan prilog uz pladanj odležanih sireva.
Sastojci
- 1 kg smokava
- 400 g smeđeg šećera
- 2 limuna (za koru i sok)
- voda po ukusu
Priprema
Nabavite smokve kakvoće koju preferirate, pazeći da su zrele, ali čvrste. Pažljivo ih operite, osušite i ogulite im peteljku.
Otvorite ih na četvrtine i stavite u zdjelu zajedno s dobro opranom limunovom korom, ocijeđenim limunovim sokom i smeđim šećerom.
Šećer uvijek mora biti u omjeru između 40 i 60% na kg proizvoda, ovisno koliko slatko želite. Odabrali smo omjer od 40%.
Pokrijte zdjelu krpom i ostavite da se marinira oko 6 sati.
Prebacite smjesu iz zdjele u veliki, visoki lonac. Izvadite limunovu koru, dodajte malo vode (samo da prekrije smjesu) i stavite na srednje laganu vatru.
Neprekidno miješajte da se šećer ne zalijepi za dno te pazite da površinsku pjenu uklonite šupljikavom žlicom, kako bi džem bio sjajan.
Kuhajte oko sat vremena dok džem ne postane pun i mekan. Ako želite baršunastiju teksturu, džem možete procijediti.
najnovije
najčitanije
Hrvatska
Predsjednik Vlade
Plenković: ‘Veća izdvajanja za obranu nisu na uštrb zdravstva, socijale i obrazovanja’
Zadar
Na zadarskoj Tržnici
Klapske divojke i momci pozivaju Zadrane na klapski koncert u božićnom duhu
Kultura
Od 17. do 24. prosinca
Donosimo tjedni pregled kulturnih i zabavnih događanja u Zadru i županiji
Crna Kronika
Zloporaba droge
Diler doma skrivao 6,5 kilograma marihuane, kokain, hašiš i amfetamine
Crna Kronika
Prometni prekršaji
Vozaču u Pakoštanima izmjereno 2 promila, a u Pagu upravljao vozilom iako mu je vozačka poništena
Zadar & Županija
Ostao bez nasada
Bivši sudionik šou-emisije »Ljubav je na selu« u šoku! Posjekli mu 25 maslina
Zadar
netransparentnost
OŠ Šimuna Kožičića Benje i ravnatelj Dražen Adžić prekršajno kažnjeni zbog zapošljavanja bez ugovora
Zadar
Paprene cijene
Zadarske mesnice bez predblagdanske gužve: Kilo tuke 20 eura, odojka 13, ponude ne fali, već novca
Zadar
remake
Zadarski band aid okupio se nakon 31 godinu i zapjevao pjesmu “Božić u Zadru”
Zadar & Županija
260 dana