Foto: iStock
Brzo su gotovi, a odlično se slažu uz pivo!
PIKANTNE EMPANADE
Težina: srednje
Vrijeme: priprema 45 min, pečenje 20 min
Sastojci za punjenje:
- maslinovo ulje
- 1 glavica kapule
- 1 crvena paprika
- 600 g mljevenog junećeg mesa (može i miješano)
- 10 zelenih maslina (otkoštičenih i narezanih)
- 1 žličica mljevenog kima
- 1 žličica mljevene ljute paprike
- 1 jaje
- sol i papar
Sastojci za tijesto:
- 100 g maslaca
- 250 g svježeg kravljeg sira
- 450 g integralnog brašna (može bijelo ili neko bezglutensko)
- sol
Priprema: Zagrijati ulje te dodati sjeckanu kapulu i papriku na kockice. Malo propirjati, a zatim dodati meso i nastaviti dalje pirjati te dodati masline, kim i mljevenu ljutu papriku.
Posoliti i popapriti. Pirjati dok ne nestane višak tekućine. Ostaviti nadjev da se ohladi. Umijesiti maslac, sir i brašno i dodati soli. Ako je tijesto pretvrdo, dodati vodu. Staviti u hladnjak na najmanje pola sata.
Nakon što je tijesto odstajalo, razvaljati ga i rezati krugove promjera 10 cm. U sredinu svakog kruga staviti od 1 do 2 žlice nadjeva. Rubove premazati jajetom, preklopiti i vilicom pritisnuti.
Posložiti empanade na papir za pečenje, premazati ih razmućenim jajetom i staviti peći na 180° 20 minuta. Ako želite, uz empanade možete poslužiti bilo kakav umak na bazi vrhnja ili jogurta. Mi smo umutili jogurt, svježi sir i malo tabasca.
(Izvor recepta: prekratakdan.blogspot.com)
MALE PIZZE OD LISNATOG
Težina: jednostavno
Vrijeme: priprema 20 min, pečenje 20 min
Sastojci:
- 3 lisnata tijesta
- 400 gr umaka od rajčice
- mozzarella
- 1 paprika
- 1 mali luk
- pikantna salama
- maslinovo ulje, sol, papar origano
Priprema: Čašom ili kalupom izrežite krugove od lisnatog tijesta. Umak od rajčice začinite solju i paprom. Za vegetarijansku varijantu, sitno narežite povrće i popržite ga na malo ulja.
Na vrh svakog diska lisnatog tijesta dodajte žličicu umaka od rajčice i kockicu mozzarelle. Dodajte povrće za vegetarijance i salamu za nevegetarijance. Na kraju dodajte malo origana i malo ulja. Pecite na 180° 15 minuta.
SLATKO-KISELA REBARCA
Težina: jednostavno
Vrijeme: priprema 20 min, pečenje 35 min
Sastojci za 6 osoba:
- 800 g svinjskih rebarca
- 10 g harise, paste od ljutih čili papričica
- 10 g meda
- 10 g senfa
- 1,5 dl octa
- sol i papar
Priprema: Pomiješajte ocat u velikoj zdjeli s medom, senfom i harisom, dodajte rebra i izmiješajte rukama da ih sve začinite, poklopite i ostavite da se marinira sat vremena u hladnjaku.
Rebarca poslagati na tepsiju obloženu papirom za pečenje, posoliti ih i popapriti te ih peći u zagrijanoj pećnici na 180° oko 35 minuta, povremeno ih okrećući i često premažući marinadom, na kraju kuhanja moraju biti zlatnosmeđa i hrskava. Poslužite ih vruće.
ŠTAPIĆI RAJČICA I ORIGANO
Težina: jednostavno
Vrijeme: priprema 15 min, pečenje 20 min
Sastojci:
- 2 pakiranja gotovog tijesta za pizzu
- 4-5 žlica umaka od rajčice
- 1 žlica origana
- 2 pune žlice naribanog parmezana
- maslinovo ulje
- sol
Priprema: Razmotajte oba tijesta za pizzu, ostavite ih na papiru u koji su bila zamotana. Narežite ih na trakice, malo ih rastanjite rukama. Prebacite ih s papirom u tepsiju. Trake tijesta premažite umakom od rajčice, posipajte origanom, lagano posolite i pecite na 200° 10 minuta.
Plehove izvadite iz pećnice, štapiće pokapajte s malo ulja, pospite parmezanom i vratite u pećnicu na još 10-ak minuta, prekrivši ih aluminijskom folijom da ne potamne.
najnovije
najčitanije
Košarka
Kvalifikacije za EP
Božić i Smith predvodili Sesarovu družinu do važne pobjede kontra Bosne i Hercegovine
Košarka
Službena potvrda
Pep Guardiola produžio ugovor s Manchester Cityjem
Svijet
otkrio putin
Rusija ispalila hipersoničnu raketu na Ukrajinu kao upozorenje Zapadu
Plodovi zemlje i mora
korisni savjeti
Preporučuje se obaviti jesensku gnojidbu tla
Zadar
crpna postaja maestral
Odvodnja uputila javni poziv stanovnicima dviju zadarskih ulica
Županija
SILBA
FOTO Katamaran Jadrolinije udario o obalu Božave
Kultura
Alba Miočev
Mlada zadarska slikarica osvojila Grand Prix: “Bitno je da svaki dan uđem u atelje, čak i ako ne slikam…”
Županija
TUŽNI ODLAZAK
VIŠE OD BRODA Šarini su živjeli s ‘Princem Zadra’: ‘Godinama smo radili s njim, živjeli, dizali…’
Scena
IRIS PETRAČ
Tko je supruga Novice Petrača? Bivša zadarska novinarka i glasnogovornica Grada Zadra
Županija
POTPORE