Utorak, 23. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

36 C°

korisne stvari

Sve što trebate znati prije nego se odlučite za bob frizuru

Autor: Helena Hoić

14.06.2024. 21:13
Sve što trebate znati prije nego se odlučite za bob frizuru

Foto: iStock/NLOd crvenog tepiha do društvenih mreža, bobovi su svugdje i stvarno su fora. Ova frizura je prilagodljiva skoro svakom tipu kose i može biti kratka, duga, valovita ili ravna – sve ovisi o tebi!


Bobovi su postali mega popularni zahvaljujući poznatim facama koje su ih isprobale. Recimo, Zendaya i Hailey Bieber su definitivno promovirale tu frizuru.


Inspiracija poznatih je super, ali imaj na umu da ne možeš baš kopirati njihov stil. Prije nego što se odlučite na šišanje, trebaš malo razmisliti o svom stilu i tipu kose.


Ravna kosa
Za ravnu kosu, bob iste dužine je apsolutni favorit jer slojevi mogu djelovati neuredno i neprirodno. Ako je tvoja kosa ravna i tanja, razmotri bob iste dužine kojeg možeš oblikovati feniranjem kako bi dobio volumen ili dodavanjem šiški. Slojeviti bobovi na tankoj, ravnoj kosi mogu izgledati prilično beznačajno, dok sve na istoj dužini daje kosi veći volumen i obilježava je.


Foto: iStock


Kovrčava kosa


Ako imate kovrčavu kosu, bob frizura nudi bezbroj mogućnosti. Bez obzira na to kako oblikuješ svoju kovrčavu kosu, to će biti primjetnije nego kod ravne kose.


Ovisno o željenom obliku i količini volumena, postoje neke ključne stvari koje treba imati na umu. Ako preferiraš zaobljeniji izgled, dodaj okrugle slojeve. Ako želiš održati kovrče jednake dužine, rezultat će biti trokutastog oblika. Izbor ovisi o tome koliko želiš da tvoja kosa bude upadljiva.


Gusta kosa


Oni s gustom kosom imaju prednost kada je riječ o bob frizurama jer se ne moraju brinuti hoće li im kosa izgledati spljošteno. Ipak, ljudi s gustom kosom mogu dobiti neočekivanu ‘trokut’ frizuru – što je super kul ako tražiš taj izgled – ali ako želiš nešto tanje, razmotri slojeve ili smanjenje volumena kako bi postigao željeni oblik. Također, duge, mekane slojeve mogu dodatno pomoći u smanjenju težine kose.


Valovita kosa


Kada se radi o valovitoj kosi i bob frizurama, ključ je prihvatiti prirodnu teksturu svoje kose i pustiti je da se slobodno izrazi – naravno, uz malo oblikovanja. Valovita kosa izgleda fantastično s dugim, mekim slojevima, što dodaje pokret i ističe njezinu prirodnu teksturu. Ako je fenirate, dobit ćete najbolje izdanje valovite kose.


Foto: iStock


Održavanje


Za održavanje bob frizure, preporučuje se redovito podrezivanje svakih šest do dvanaest tjedana, ovisno o duljini vaše frizure. Ako je kosa kratka, možda ćete trebati posjetiti frizera češće. No, ako preferirate transformaciju u ‘lob’ svakih nekoliko mjeseci, slobodno pričekajte malo duže između posjeta salonu.


Pored redovitog šišanja, važno je pružiti vašoj kosi potrebnu njegu kako bi ostala lijepa i zdrava, posebno vlasištu. Ne zaboravite koristiti sredstvo za zaštitu od topline pri upotrebi uređaja za oblikovanje kose te pružite dodatnu njegu kosi korištenjem ulja i tretmana nakon pranja.


Stiliziranje


Stiliziranje boba je jednostavnije nego što mislite i možete koristiti različite alate prema vašim željama. Želite li blage valove? Iskoristite peglu za ravnanje. Preferirate prirodan izgled? Dopustite kosi da se osuši na zraku.


A što s kovrčama ili valovima? Koristite uvijač za kosu ili čak uvijač. Za efekt isfenirane kose, uvijek možete koristiti Airwrap ili sušilo za kosu s okruglom četkom. Ako niste sigurni, uvijek možete odabrati klasičnu, ravnu frizuru koja nikada ne izlazi iz mode.