Subota, 24. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Laganje

Dijete vam laže? Uz ova 3 savjeta, više mu to neće padati na pamet

Autor: Life

21.02.2023. 07:46
Dijete vam laže? Uz ova 3 savjeta, više mu to neće padati na pamet

Foto: iStock

S ovim pitanjem mnogi roditelji vode bitku, te je veoma izazovno kako pristupiti takvoj situacijiŠto učiniti kada vam dijete laže?


S ovim pitanjem mnogi roditelji vode bitku, te je veoma izazovno kako pristupiti takvoj situaciji. Ponekad je laganje ukorijenjeno nenamjerno u mašti; ponekad je motiv želja da se nitko ne razočara, a ponekad jer djeca žele nešto ostvariti ili dobiti te u laganju vide najbrži i najlakši način.


Kućni odgoj početna je točka u suzbijanju same motivacije za laganje, o kojoj god se vrsti radilo. Evo nekih savjeta što učiniti i kako tome pristupiti:


Otkrijte razlog laganja
Veoma je važno otkriti zašto dijete laže – radi li se o nedostatku pažnje, manjku osjećaja sigurnosti ili nekoj neostvarenoj želji?


Ako uočite da vas dijete laže, pokušajte ga upitati: “Želiš li mi reći nešto?”, čime ćete otvoriti priliku za razgovor.  Pritom, pobrinite se da se dijete doista osjeća sigurnim reći vam razlog laganja te izbjegavajte reagirati ljutito da se dijete ne bi prestrašilo, što nikako ne želite.


Uspostavite granice, pravila i posljedice laganja


Nastavno na gore rečeno, umjesto da na djetetovu laž reagirate ljutito, možete se voditi strategijom postavljanja pravila kako bi vaše dijete znalo što se događa kada laže. Tako će dijete znati što slijedi i što očekivati ako je lagalo, bez ljutnje ili srama.


Isto tako, pobrinite se da disciplinska mjera odgovara laganju, tako da mogu povezati i detektirati uzročno posljedičnu vezu. Na primjer, ako vam dijete kaže da je opralo zube, a nije, logična posljedica mogla bi biti da nema jedenja slatkiša. Također, jako je važno i to da dijete razumije u ovom slučaju važnost pranja zubi, te da to nije nešto što tražite iz pukog hira.


Budite im uzor


Pružiti dobar primjer najbolji je oblik poučavanja kada je u pitanju roditeljstvo, jer ako vi kao roditelji niste iskreni prema djetetu ili drugima oko vas, vaša će djeca to primijetiti, te će vjerojatno početi slijediti vaš primjer.


Ako očekujete da vaša djeca budu iskrena prema vama, onda i vi budite iskreni. Djeca upijaju puno više nego što smo svjesni!