Foto: Pexels
Doručak se vrlo često ističe kao najvažniji obrok u danu. Prvi zdravi zalogaji pomoći će nam da dan započnemo s pozitivnim predznakom. Međutim, ovaj obrok je za mnoge dio jutarnje rutine koji uključuje tanjur ispunjen uvijek istim namirnicama, brzim i jednostavnim za pripremu. Od zobene kaše i žitarica s mlijekom ili jogurtom do jaja na tisuću načina ili namaz na kriški ili dvije kruha. Hrana za doručak postala je odgovor na činjenicu da moramo jesti nešto, a nije nužno odgovor na ono što zapravo želimo i volimo.
Bezglutenske palačinke
Za najbolje bezglutenske palačinke idealna je mješavina rižinog, kestenovog i heljdinog brašna. Dodajte još malo mlijeka i mineralne vode, soli, cimeta, kurkume i ulja. Kombinirajte ih s raznim voćem, poput banana ili jagoda te omiljenim punjenjima, a mi vam predlažemo kikiriki maslac.
Voćna palačinka
Uz klasične palačinke i njihovu američku varijantu, ove sezone na svoj meni dodajte još bolje, zdravije i jednostavnije za pripremu voćne palačinke koje će doručak pretvoriti u ukusan desert. Zagrijte pećnicu na dvjesto stupnjeva. U jednoj posudi istucite bjelanjak dok ne postane pjenast, a u drugoj pomiješajte jaje, brašno, sol, med, ekstrakt od vanilije i toplo mlijeko. Nježno umiješajte istučeni pjenasti bjelanjak u drugu smjesu i izlijte u tavu premazanu kokosovim uljem koja se može koristiti i u pećnici. Smjesu pecite na srednjoj vatri dok rubovi nekoliko minuta, nakon čega ćete tavu prebaciti u pećnicu. Nakon osam minuta ili dok ne poprimi zlatnu boju vaša palačinka bit će gotova. Preko nje prelijte zagrijano bobičasto voće i malo meda.
Smoothie bowl
Ovaj ljetni doručak osim što nas bojom podsjeća na sunce, prava je vitaminska bomba koja će vam dati snagu za cjelodnevno kupanje i izležavanje pod suncem. Od sastojaka vam predlažemo: mango, papaju, smrznutu breskvu,, smrznutu Bananu,, jogurt (može s okusom kokosa). U blenderu izmiksajte smrznuto voće i jogurt dok tekstura ne postane kremasta. Ukrasite po želji ostalim sastojcima.
Shakshuka
Idealna kao doručak, ovo je jelo koje nam dolazi s Bliskog istoka, a u njemu se uživa na svim krajevima svijeta. Bit će vam potrebno nekoliko jaja, sjeckane rajčice, glavica luka, začinsko bilje i svježa paprika. Nasjeckajte luk i pirjajte ga na maslinovom ulju u velikoj tavi. Dodajte češnjak, pa papriku narezanu na sitne kockice. Pirjajte par minuta pa dodajte sjeckanu rajčicu, začine i šećer te kuhajte na laganoj vatri 10-ak minuta. Na vrh pažljivo razbijte jaja te poklopite staklenim poklopcem te kuhajte još 10 minuta.
najnovije
najčitanije
Košarka
Kvalifikacije za EP
Božić i Smith predvodili Sesarovu družinu do važne pobjede kontra Bosne i Hercegovine
Košarka
Službena potvrda
Pep Guardiola produžio ugovor s Manchester Cityjem
Svijet
otkrio putin
Rusija ispalila hipersoničnu raketu na Ukrajinu kao upozorenje Zapadu
Plodovi zemlje i mora
korisni savjeti
Preporučuje se obaviti jesensku gnojidbu tla
Zadar
crpna postaja maestral
Odvodnja uputila javni poziv stanovnicima dviju zadarskih ulica
Županija
SILBA
FOTO Katamaran Jadrolinije udario o obalu Božave
Scena
IRIS PETRAČ
Tko je supruga Novice Petrača? Bivša zadarska novinarka i glasnogovornica Grada Zadra
Crna Kronika
PU ZADARSKA
U Murvici se zapalio automobil u vožnji, vatrogasci intervenirali
Zadar
INFORMIRAJTE SE!
Višnjik objavio važne upute za posjetitelje koncerta Doris Dragović!
Crna Kronika
zloupotreba položaja