Foto: Pexels
Doručak se vrlo često ističe kao najvažniji obrok u danu. Prvi zdravi zalogaji pomoći će nam da dan započnemo s pozitivnim predznakom. Međutim, ovaj obrok je za mnoge dio jutarnje rutine koji uključuje tanjur ispunjen uvijek istim namirnicama, brzim i jednostavnim za pripremu. Od zobene kaše i žitarica s mlijekom ili jogurtom do jaja na tisuću načina ili namaz na kriški ili dvije kruha. Hrana za doručak postala je odgovor na činjenicu da moramo jesti nešto, a nije nužno odgovor na ono što zapravo želimo i volimo.
Bezglutenske palačinke
Za najbolje bezglutenske palačinke idealna je mješavina rižinog, kestenovog i heljdinog brašna. Dodajte još malo mlijeka i mineralne vode, soli, cimeta, kurkume i ulja. Kombinirajte ih s raznim voćem, poput banana ili jagoda te omiljenim punjenjima, a mi vam predlažemo kikiriki maslac.

Foto: Pexels
Voćna palačinka
Uz klasične palačinke i njihovu američku varijantu, ove sezone na svoj meni dodajte još bolje, zdravije i jednostavnije za pripremu voćne palačinke koje će doručak pretvoriti u ukusan desert. Zagrijte pećnicu na dvjesto stupnjeva. U jednoj posudi istucite bjelanjak dok ne postane pjenast, a u drugoj pomiješajte jaje, brašno, sol, med, ekstrakt od vanilije i toplo mlijeko. Nježno umiješajte istučeni pjenasti bjelanjak u drugu smjesu i izlijte u tavu premazanu kokosovim uljem koja se može koristiti i u pećnici. Smjesu pecite na srednjoj vatri dok rubovi nekoliko minuta, nakon čega ćete tavu prebaciti u pećnicu. Nakon osam minuta ili dok ne poprimi zlatnu boju vaša palačinka bit će gotova. Preko nje prelijte zagrijano bobičasto voće i malo meda.

Foto: Pexels
Smoothie bowl
Ovaj ljetni doručak osim što nas bojom podsjeća na sunce, prava je vitaminska bomba koja će vam dati snagu za cjelodnevno kupanje i izležavanje pod suncem. Od sastojaka vam predlažemo: mango, papaju, smrznutu breskvu,, smrznutu Bananu,, jogurt (može s okusom kokosa). U blenderu izmiksajte smrznuto voće i jogurt dok tekstura ne postane kremasta. Ukrasite po želji ostalim sastojcima.

Foto: Pexels
Shakshuka
Idealna kao doručak, ovo je jelo koje nam dolazi s Bliskog istoka, a u njemu se uživa na svim krajevima svijeta. Bit će vam potrebno nekoliko jaja, sjeckane rajčice, glavica luka, začinsko bilje i svježa paprika. Nasjeckajte luk i pirjajte ga na maslinovom ulju u velikoj tavi. Dodajte češnjak, pa papriku narezanu na sitne kockice. Pirjajte par minuta pa dodajte sjeckanu rajčicu, začine i šećer te kuhajte na laganoj vatri 10-ak minuta. Na vrh pažljivo razbijte jaja te poklopite staklenim poklopcem te kuhajte još 10 minuta.

Foto: SBS.COM.AU
najnovije
najčitanije
Novosti
prognoza
Hoće li ova zima biti oštra? Stručnjaci objavili detaljno izvješće
Novosti
MANJKAVOSTI
UZV srca u Zadru za tri dana, a u Puli i Osijeku – dogodine. Međutim, liječnici upozoravaju na jednu stvar…
Crna Kronika
Romsko naselje
Pucao u nevjenčanu suprugu i njezinu sestru. Jedna je umrla
Zadar
PODIZANJE KVALITETE
Športski centar Višnjik nabavlja važnu opremu! ‘Novi sustav omogućit će…’
Nogomet
borba za sp
Italija protiv Sjeverne Irske u Bergamu
Crna Kronika
Nesreća
ZAVRŠEN OČEVID 26-godišnjeg radnika pregazio 19-godišnji kolega
Zadar
NE ZNA SE KRIVAC
OBRAT! Šibenski aktivist uhićen zbog sumnje da je razbio spomen-ploču sad će tužiti policiju
Zadar
Nova funkcija
Bivši župan postao savjetnik, evo gdje će raditi
Scena
ĐURĐICA BARLOVIĆ
Pjevačka ikona preminula je prije 33 godine u zadarskoj bolnici, ostavila je neizbrisiv trag
Hrvatska
UŽASNE UVREDE!