Srijeda, 4. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

AVANTURA OTOK TZO

Budućnost turizma ovisi o očuvanju prirodnih i kulturno-povijesnih krajobraza

Autor: Vanja Mirčeta

19.12.2022. 15:16
Budućnost turizma ovisi o očuvanju prirodnih i kulturno-povijesnih krajobraza

Foto: Arif SitnicaTuristička zajednica Općine Preko nagrađena je od strane Turističke zajednice Zadarske županije u kategoriji destinacija/Turistička zajednica za razvoj i promociju aktivnog odmora te usvajanje digitalnih tehnologija.


Započet prije šest godina, projekt »Avantura otok«, ne samo da ne jenjava, već raste iz godine u godinu, razvija se infrastruktura za aktivni odmor, uređuju se pješačke staze, penjačka litica Željina, pokrenute su mnoge sportsko rekreativne manifestacije, a ove godine su dva noviteta, nova mobilna aplikacija i kulturno – povijesna staza.

Aplikacija »Avantura otok Ugljan« zamišljena jekao jednostavna platforma preko koje posjetitelji otoka Ugljana mogu vrlo lako doći do informacija o lokalitetima koje su posjetili ili kao pomoć u istraživanju otoka. Rute i lokacije u aplikaciji razvrstane su po težini pristupačnosti i duljini te su opisane kroz galeriju i kratak tekst.


Posebnost cijele priče jest činjenica da je razvojni programer aplikacije 17 – godišnji Prečanin Jakov Kačan. Koliko ova nagrada, odnosno priznanje od strane TZ Zadarske županije znači Općini Preko, odnosno otoku Ugljanu, pitali smo direktora Turističke zajednice Općine Preko, Ivana Koštu.


Mladi programer aplikacije Jakov Kačan


– Ta nagrada nam mnogo znači, a predstavlja i obavezu nastaviti putem kojim smo započeli što se tiče razvoja aktivnog turizma na Ugljanu. Prije šest godina na otoku Ugljanu smo počeli razvijati infrastrukturu za aktivni odmor.


Na samom početku kroz veliki projekt kojeg je provela Općina Preko; »Avantura otok« pri čemu je probijeno mnoštvo kombiniranih biciklističko – maslinarskih puteva, povezana unutrašnjost otoka linijom od Preka do Mulina, napravljeno je 13 tematskih odmorišta s nadstrešnicama za hlad te replika »Mulinskog tijeska« – antičkog mlina za masline odmah pored izvornog arheološkog lokaliteta u Mulinama.


Zadnjih godina smo ju dopunjavali dodatnim pješačkim stazama, obnovom penjačke litice Željina, sada i mobilnom aplikacijom te pratećim sportsko-rekreativnim manifestacijama. Takve manifestacije su prvenstveno: »Zadaroutdoor festival« koji se gotovo u potpunosti već pet godina održava kod nas na Ugljanu, utrka do Sv. Mihovila »Gospodar otoka«, »Gremo na Šćah« – pješačko planinarski izlet, »Crnilo kup« – jesenski lignjolov u Lukoranu koji je prerastao županijske granice …i neke druge.


Ovi turistički proizvodi direktno su povezani s navedenim projektom, predstavljaju nadogradnju te dodanu vrijednost turističkoj ponudi otoka Ugljana i zadarske regije, kazao je Košta i dodao kako je mobilna aplikacija »Adventure island Ugljan« napravljena kao jednostavna platforma preko koje posjetitelji otoka Ugljana mogu jednostavno doći do informacija o lokalitetima koje su posjetili ili kao pomoć u istraživanju otoka.– Rute i lokacije u aplikaciji razvrstane su po težini, pristupačnosti i duljini te su opisane kroz galeriju i kratak tekst. Tako svi korisnici mogu doći do staza koje su im pogodne za boravak na otvorenom. Programer aplikacije je bio mladi Jakov Kačan kroz obiteljsku tvrtku DUB – Studio iz Preka. Jako nam je velika prednost što je ovu aplikaciju radio upravo Jakov koji dobro poznaje svoj otok i time je ostvarena dodatna vrijednost u sadržaju aplikacije koja je u skladu s najnovijim tehnologijama, ističe Košta i dodaje kako


Turistička zajednica Općine Preko uporno nadograđuje turističku ponudu i sadržaje za posjetitelje i turiste u destinaciji te za lokalno stanovništvo. Tako je »Avantura otok« oplemenjena projektom interpretacije kulturno – povijesnih cjelina putem tematskih kulturno – povijesnih staza sa stručnim višejezičnim interpretacijskim tablama.


Nadogradnja turističke ponude


– Projektom interpretacije kulturno-povijesnih cjelina putem tematskih kulturno-povijesnih staza sa stručnim višejezičnim interpretacijskim tablama želimo nadograđivati turističku ponudu i sadržaje za posjetitelje i turiste u destinaciji te za lokalno stanovništvo. Na otoku Ugljanu imamo toliko toga za pokazati i povezati ovakvom interpretacijom.


Tako npr. na ovom malom prostoru Sutomišćice i Lukorana imamo ljetnikovac »Lantana« iz 17. st. – primjer vrhunske barokne venecijanske arhitekture u kojem se vršila primopredaja mletačkih providura za Dalmaciju, niz drugih zanimljivih ljetnikovaca, prirodnih fenomena poput litica, pećina i staza te mnogih antičkih ostataka.


Budućnost turizma ovisi o očuvanju prirodnih i kulturno-povijesnih krajobraza stoga ne trebamo previše lutati u traženju autentičnog razvojnog cilja u turizmu. Upravo zbog autentičnih sačuvanih cjelina i njihove dobre interpretacije turisti posjećuju razvijene turističke destinacije u svijetu i u njima se duže zadržavaju, istaknuo je Košta.Za osmišljavanje Kulturno-povijesne staze Lukoran presudna je bila suradnja Turističke zajednice Preko s nedavno preminulom arheologinjom i povijesničarkom iz Malog Lukorana, Martinom Dubolnić-Glavan koja je neumorno stručno radila na ovim projektima iz ljubavi prema svom otoku.


– Martina je nažalost nedavno izgubila životnu bitku s teškom bolešću u svojoj 44. godini. Sljedeći »Gremo na Šćah« ćemo organizirati u spomen na nju i sve preminule od zloćudnih bolesti. Njena ostavština na Ugljanu će živjeti zauvijek, a mi ćemo dalje slijediti njezin put kojim je željela interpretirati cijeli ovaj otok pun kulturno-povijesne baštine, naglasio je Košta i dodao kako se konstantno radi na planovima za nadolazeću sezonu i njihovoj realizaciji.


Odraditi sajmove u Europi


– Redovno pratimo i apliciramo svoje projekte na nacionalne i EU natječaje te ih nakon pozitivnih rješenja provodimo na našem području uz veliku podršku Općine Preko i njenih komunalnih tvrtki. Uz redovne zakonske zadaće koje moramo napraviti – programe rada te financijske programe, kroz zimski period ćemo kao i u dosadašnjim godinama odraditi nekoliko turističkih sajmova u Europi zajedno s TZ-om Zadarske županije i TZ-ima »Zadarskog arhipelaga«.


Jedan smo već odradili skupa s Općinom Preko kao partneri na Interreg EU projektu. To je bio sajam BITES (Borsa internazionaledel turismo esperienziale) u Veneciji u studenom ove godine. Velik je i projekt kojeg trenutno radimo skupa s udruženim TZ-ima »Zadarskog arhipelaga« te TZ-om Zadarske županije gdje koristimo sredstva iz nacionalnog fonda za udružene TZ-e, vlastita te sredstva TZ-a Zadarske županije.


S iskusnim stručnjacima iz Istre radimo na projektima novih zajedničkih biciklističkih, pješačkih i avanturističkih karata u tiskanim i digitalnim formatima te promotivnom filmu. Sve što sam naveo provodi se za područje zadarskog arhipelga uključujući područje od Silbe do kraja Pašmana.U projekt je uključeno devet projektno udruženih TZ-a što je omogućeno novim Zakonom o turističkim zajednicama iz 2020. godne. Zajednički rad s udruženim kolegama – partnerima na zajedničkom području, smatram velikim napretkom na području turizma i komunikacije samog turističkog područja jer kao što znamo, turistima administrativne granice ne znače ništa, zaključio je Košta.