Petak, 14. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Taman za sezonu

Clafoutis od trešanja oduševiti će vas izgledom i okusom

Autor: Lucija Sučić

06.06.2024. 08:00
Clafoutis od trešanja oduševiti će vas izgledom i okusom

Foto: iStock

Kremasta tekstura i slatki komadići trešnje ponekad su sve što je potrebno za sreću



Ukusni clafoutis od trešanja jedan je od omiljenih francuskih deserata. Kremasta tekstura i slatki komadići trešnje ponekad su sve što je potrebno za sreću, a kad se uz komad ovog slasnog deserta pronađe i kuglica sladoleda, govorimo o pravoj proljetno/ljetnoj poslastici.


Podrijetlom iz regije Limousin u Francuskoj, ovaj se desert uglavnom pravi od brašna, šećera, mlijeka i voća i nije presladak, zbog čega mu dašak šećera u prahu kao finalni dodori prije posluživanja daje suptilan poticaj čarobnom okusu.


Ovo je odličan recept taman za nadolazeću sezonu trešanja!




 


Sastojci


  • oko 300 g svježih slatkih trešanja bez koštica
  • 3 velika jaja, sobne temperature
  • 120 g brašna
  • 200 g granuliranog šećera, plus 2 žlice za preljev
  • 237 ml mlijeka
  • 1 i pol žličica ekstrakta vanilije
  • pola žličice ekstrakta badema
  • četvrtina žličice soli
  • šećer u prahu za posipanje

Priprema


Zagrijte pećnicu na 180°C stupnjeva.


Dno okrugle ili ovalne posude za pečenje obilno premažite maslacem, pa rasporedite trešnje ravnomjerno po dnu posude.


U blender dodajte preostale sastojke: jaja, šećer, mlijeko, brašno, vaniliju, ekstrakt badema i sol, te miješajte dok ne postane glatko. Prelijte smjesu preko trešanja i pospite sa dvije  žlice šećera.


Pecite dok se krema ne stegne, oko 35-45 minuta. Uslast!