![Clafoutis od trešanja oduševiti će vas izgledom i okusom](https://zadarskilist.novilist.hr/wp-content/uploads/2024/06/iStock-1257680494-792x495.jpg)
Foto: iStock
Kremasta tekstura i slatki komadići trešnje ponekad su sve što je potrebno za sreću
Ukusni clafoutis od trešanja jedan je od omiljenih francuskih deserata. Kremasta tekstura i slatki komadići trešnje ponekad su sve što je potrebno za sreću, a kad se uz komad ovog slasnog deserta pronađe i kuglica sladoleda, govorimo o pravoj proljetno/ljetnoj poslastici.
Podrijetlom iz regije Limousin u Francuskoj, ovaj se desert uglavnom pravi od brašna, šećera, mlijeka i voća i nije presladak, zbog čega mu dašak šećera u prahu kao finalni dodori prije posluživanja daje suptilan poticaj čarobnom okusu.
Ovo je odličan recept taman za nadolazeću sezonu trešanja!
Sastojci
- oko 300 g svježih slatkih trešanja bez koštica
- 3 velika jaja, sobne temperature
- 120 g brašna
- 200 g granuliranog šećera, plus 2 žlice za preljev
- 237 ml mlijeka
- 1 i pol žličica ekstrakta vanilije
- pola žličice ekstrakta badema
- četvrtina žličice soli
- šećer u prahu za posipanje
Priprema
Zagrijte pećnicu na 180°C stupnjeva.
Dno okrugle ili ovalne posude za pečenje obilno premažite maslacem, pa rasporedite trešnje ravnomjerno po dnu posude.
U blender dodajte preostale sastojke: jaja, šećer, mlijeko, brašno, vaniliju, ekstrakt badema i sol, te miješajte dok ne postane glatko. Prelijte smjesu preko trešanja i pospite sa dvije žlice šećera.
Pecite dok se krema ne stegne, oko 35-45 minuta. Uslast!
najnovije
najčitanije
Crna Kronika
POLICIJA
U Zadru, Privlaci i Sutomišćici policija isključila iz prometa pijane vozače, jedan napuhao 1.72 promila
Nogomet
COPA AMERICA
Upitan nastup Messija u četvrtfinalu
Zadar
NAJULOV
Vikend iz snova Đanija Šarina: ‘Vaga je pokazala 8,27 kilograma!’
Ostali sportovi
12. Zadar Open
Na Višnjik stiže više od 200 hrvača i hrvačica
Hrvatska
PROGNOZA VREMENA
OPET VRUĆINE: ‘Pred nama je razdoblje pravih ljetnih dana koje će obilježiti vrućina…’
Zadar
ZADARSKA NOVINARKA
Sofija Kordić o boravku u Zadru 1991.: ‘Sve trgovine koje su imale srpski predznak zapaljene su, razbijene…’
Županija
upozorenje ivana matića
‘Nova cementara u Kruševu će biti veća od Obrovca, a projektom se guši razvoj turizma u ovom kraju!’
Kultura
DERIVAT
Jure Aras: U Ražancu smo našli otvorene ljude koji cijene naš rad
Zadar
RADOVI
OBAVIJEST Neke ulice u Zadru sutra bez struje
Scena
TIHANA NEMČIĆ BOJIĆ