Foto: iStock
U ovom slučaju se sirova mrkva pasira u blenderu što rezultira glatkijim, mnogo lakšim biskvitom
Sigurno ste već imali prilike uživati u klasičnoj torti od mrkve. Iako sastojci mogu izgledati slično, ovaj tradicionalni brazilski kolač od mrkve ipak se razlikuje od nama na ovom području znanog kolača jer se sirova mrkva pasira u blenderu što rezultira glatkijim, mnogo lakšim biskvitom.
Uz to, prema tradiciji spravlja se glazura od tamne čokolade koja fantastično paše uz tortu!
Sastojci
Za tortu:
- 275g oguljene mrkve, grubo nasjeckane
- 200 ml suncokretovog ili biljnog ulja
- 3 velika jaja
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- 375g šećera u prahu
- 275g glatkog brašna, plus malo za posipanje
- 1½ žličice praška za pecivo
- ¾ žličice fino mljevene soli
Za glazuru:
- 3 žlice mlijeka
- 50g neslanog maslaca, plus dodatno za podmazivanje
- ½ žličice ekstrakta vanilije
- 3 žlice kakaa u prahu
- 125g šećera u prahu
Priprema
Zagrijte pećnicu na 180°C (160°C ako koristite funkciju s ventilatorom).
Premažite lim za pečenje maslacem, dodajte malo brašna i posipajte po maslacu, a potom izbacite višak.
Za pripremu kolača stavite mrkvu, ulje, jaja, vaniliju i šećer u prahu u blender ili procesor hrane. Miksajte dok ne dobijete potpuno glatku smjesu.
Ulijte ju u veliku zdjelu i po njoj prosijte brašno. Dodajte prašak za pecivo i sol i miješajte dok se dobro ne sjedini.
Ulijte smjesu u pripremljeni kalup i pecite na srednjoj polici 40-45 minuta, dok ražnjić zaboden u sredinu kolača ne izađe čist.
Ostavite kolač da se hladi u kalupu 10 minuta, a zatim ga prebacite na rešetku da se potpuno ohladi.
Za glazuru stavite mlijeko, maslac i vaniliju u malu posudu i stavite na laganu vatru dok se maslac ne otopi.
Zatim dodajte kakao i šećer u prahu, pojačajte vatru i miksajte dok ne zavrije.
Kuhajte par minuta uz stalno miješanje, a zatim maknite s vatre. Ostavite da se ohladi dok ne postane gusta glazura.
Ravnomjerno prelijte glazuru po vrhu torte i ostavite da se stisne – prenosi BBC Foods.
najnovije
najčitanije
Plodovi zemlje i mora
korisni savjeti
Preporučuje se obaviti jesensku gnojidbu tla
Zadar
crpna postaja maestral
Odvodnja uputila javni poziv stanovnicima dviju zadarskih ulica
Plodovi zemlje i mora
Prognoza FAO-a
Kava, kakao i čaj podižu troškove uvoza hrane u 2024.
Hrvatska
hrejting
Milanović i dalje vodi, najveći protivnik Primorac
Vinske kronike
poznata sorta
ZADAR VS. SVIJET Regionalne specifičnosti cabernet sauvignona širom svijeta
Županija
SILBA
FOTO Katamaran Jadrolinije udario o obalu Božave
Kultura
Alba Miočev
Mlada zadarska slikarica osvojila Grand Prix: “Bitno je da svaki dan uđem u atelje, čak i ako ne slikam…”
Županija
TUŽNI ODLAZAK
VIŠE OD BRODA Šarini su živjeli s ‘Princem Zadra’: ‘Godinama smo radili s njim, živjeli, dizali…’
Scena
IRIS PETRAČ
Tko je supruga Novice Petrača? Bivša zadarska novinarka i glasnogovornica Grada Zadra
Županija
POTPORE