Četvrtak, 12. prosinca 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Temeljan

Vitamin K: zašto je izrazito važan za tijelo i gdje se nalazi

Autor: Šarlota Brnčić

16.02.2024. 07:37
Vitamin K: zašto je izrazito važan za tijelo i gdje se nalazi

Foto: Pixabay

Među njegovim funkcijama je osigurati normalno zgrušavanje krvi i zdravlje kostiju



Vitamin K sastavljen je od skupine tvari topivih u mastima i vrlo je koristan za dobrobit i pravilan razvoj i funkcioniranje organizma.


Unatoč tome što je malo poznat među vitaminima, to je tvar koja je nažalost poznata onima koji imaju problema s zgrušavanjem krvi.


Evo nekih od glavnih uloga vitamina K u tijelu:


  • zgrušavanje krvi: ovaj vitamin je neophodan za sintezu proteina koji sudjeluju u zgrušavanju krvi. Ovi proteini pomažu u stvaranju krvnih ugrušaka kako bi se spriječilo i zaustavilo krvarenje.
  • zdravlje kostiju: ovaj vitamin intervenira u regulaciji metabolizma kalcija i doprinosi mineralizaciji kostiju. Dovoljna količina vitamina K važna je za održavanje zdravlja kostiju.
  • regulacija metabolizma: može igrati ulogu u regulaciji metabolizma i sprječavanju kalcifikacija i prekomjernih naslaga kalcija u mekim tkivima.
  • antioksidativno djelovanje: konačno, ovaj vitamin također ima antioksidativna svojstva, pomažući u zaštiti stanica od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima.

Vitamin K, gdje se nalazi?




Vitamin K je prisutan u nekoliko namirnica, a dva glavna oblika su vitamin K1 i vitamin K2.


U nastavku ističemo neke namirnice koje su dobri izvori ovog vitamina.


Vitamin K1: ova tvar se uglavnom nalazi u biljkama, pa se lako dobiva hranom.


Konkretno, nalazimo ga u:


  • lisnatom povrću: špinat, kelj, blitva, zelena salata, peršin
  • cvjetača, brokula, grašak
  • voće: kivi, grožđice, suhe šljive

Vitamin K2: moguće ga je pronaći u:


  • fermentiranim proizvodima: sir, natto (popularna namirnica u Japanu, dobivena fermentacijom sojinih zrna)
  • mesu: jetrica, nemasno meso
  • jaja

Važno je napomenuti da se količina vitamina K može uvelike razlikovati između namirnica i njihovih izvora.


Nadalje, na bioraspoloživost ovog vitamina može utjecati prisutnost masti u prehrani, budući da se radi o vitaminu topljivom u mastima.


Na tržištu nalazimo razne dodatke vitamina K, no uvijek je preporučljivo unositi vitamine kroz uravnoteženu prehranu, kada je to moguće, zbog svih dodatnih prednosti koje to osigurava.