Utorak, 28. studenog 2023

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Mašta radi svašta!

6 načina kako vlastitim primjerom potaknuti kreativnost kod vaših mališana

Autor: Life

23.02.2023. 07:50
6 načina kako vlastitim primjerom potaknuti kreativnost kod vaših mališana

Foto: iStock

Kako se kreativna iskrica ne bi izgubila, zadaća je roditelja poticati dječju maštu i kreativnostDjeca su kreativna mala bića, koja vam uvijek jedva čekaju pokazati svoj novi crtež, ples, kreaciju i slično, te ne skrivaju ponos sa svojim radom.


Kako se ta kreativna iskrica ne bi izgubila, tu nastupaju roditelji, te je njihova glavna zadaća u ovom kontekstu poticati dječju maštu i kreativnost. Međutim, kako su djeca male spužve te se vrlo često ugledaju na svoje roditelje, kopiraju ih i promatraju kako se oni ponašaju i na koji način žive.


Stoga je važno, što radi vas a što radi djece, ne zaboraviti na vlastitu kreativnost koju je poželjno njegovati. Evo kako vlastitim ponašanjem modelirati kreativnost kod vaših mališana:


Odvojite vrijeme da i sami budete kreativni
Ako je to moguće ili vas ne ometa, ne morate čekati da vaše dijete zaspi kako biste bili kreativni, jer time mu to zapravo ne stižete pokazati vaš kreativni proces. Vidjeti kako uživate u kreativnosti vrijedno je za vaše dijete te time postavljate kvalitetan primjer.


Pokažite strast prema kreativnosti


Ako ste sami strastveni oko nečeg kreativnog i to pokazujete na van, vaše dijete neće moći ne primijetiti vaš entuzijazam i radost, te će ga vrlo vjerojatno upravo to potaknuti da samo pokuša nešto kreativno raditi.


Omogućite im pristup različitim medijima


Neka vaša djeca otkrivaju različite načine izražavanja vlastite kreativnosti, bilo da se radi o slikanju, pisanju, plesanju, DIY projektima…


Pritom, pažljivo ih promatrajte kako biste uočili što ih ponajviše veseli i u kojoj vrsti kreativnosti najviše uživaju. Ponekad će se dogoditi da će probati puno različitih stvari prije nego nađu neku u kojoj će istinski uživati, što je posve u redu te im pojasnite da je to sve dio zabave i procesa!


Odvedite ih u prirodu


Priroda je vjerojatno najinspirativnije mjesto za kreativnost – od bezbroj boja, oblika, zvukova… Osim što će tako provoditi kvalitetno vrijeme vani, zasigurno će se inspirirati u brojnim prirodnim ljepotama.


Pustite dosadi na volju


Iako možda zvuči neobično na prvu, no dosada zapravo potiče kreativnost jer tjera na razmišljanje. Ako vidite dijete da se dosađuje, nemojte odmah sugerirati stvari koje se mogu ili trebaju raditi, već ih pustite neka sami razmišljaju o idejama i mogućnostima. Dosada je plodno tlo za kreativnost!


Čitajte knjige


Čitanje djeci daje pristup idejama koje nadahnjuju: hrabrost, ljubaznost, promišljenost, ljepota i kreativnost.


Pobrinite se da vaša djeca imaju pristup brojnim knjigama, slikovnicama, stripovima i slično što će biti u velikoj mjeri korisno za njih, a pogotovo za njihovu maštu!