Foto: Pexels
Pravilna probava počinje iz usta čak i prije želuca, saznajte žvačete li pravilno kada jedete
Dobro zdravlje počinje od stola, ne samo od toga što jedete, već i od toga KAKO jedete: otkrivamo 5 znakova koji vam pokazuju da morate više paziti na način na koji žvačete hranu.
Dobra probava ključna je za dobar život tijekom dana. Prebrzo jedenje može dovesti do osjećaja težine u želucu ili čak do neasimilacije najvažnijih nutrijenata na pravi način.
Kao što vidite, uživanje u hrani koju jedete važnije je nego što ste možda mislili.
Otkrijmo 5 znakova lošeg žvakanja:
1. Možete patiti od želučane kiseline
Ako malo žvačete, uvelike povećavate šanse za kiselinu u želucu. To je zato što žvakanje potiče proizvodnju kiseline, koja je neophodna za nesmetan probavni proces.
Prebrzo jedenje ne dopušta tijelu da proizvede ovu kiselinu, što u kombinaciji s lagano sažvakanom hranom postaje savršen recept za želučanu kiselinu.
2. Ne asimilirate hranjive tvari pravilno
Makronutrijenti potrebni našem tijelu za pravilno funkcioniranje su ugljikohidrati, bjelančevine i masti, koje možete zamisliti kao građevni materijal za cijelo tijelo.
Tijekom žvakanja počinje proces razgradnje ovih makronutrijenata u njihovim inačicama koje naše tijelo najlakše asimilira, a to su monosaharidi, aminokiseline i masne kiseline.
Ove “manje” hranjive tvari asimilira tanko crijevo, gdje se odvija najveći dio procesa asimilacije, ali ako niste pravilno žvakali hranu, to dovodi do slabije apsorpcije i posljedično fizičkog i psihičkog stresa.
3. Možete doživjeti probleme s probavom
Tijekom putovanja koje hrana čini od usne šupljine do tankog crijeva, naše tijelo izlučuje neke tvari ključne za probavu.
Gušterača proizvodi specifične enzime za probavu, dok žučni mjehur proizvodi žuč, a oboje imaju za cilj daljnju razgradnju hrane.
Međutim, te tvari idu do određene točke: ako hrana nije razgnječena zubima, enzimi i žuč ne mogu jamčiti pravilnu probavu.
Uobičajene nuspojave uključuju probavne smetnje, plinove i zatvor.
4. Jedete više nego što trebate
Ako vam je jedan od ciljeva smršaviti, žvačite smirenije i pažljivije.
Prebrzo jedenje ometa komunikaciju unutar našeg tijela: mozak nije u stanju prenijeti osjećaj sitosti i stoga smo skloni halapljivo jesti kako bismo se zasitili.
5. Ne cijenite ono što jedete
Ovo se može činiti kao manje važna točka, ali zapravo je prvi korak u preokretanju sklonosti prejedanju.
S druge strane, nekima zdravlje možda nije dovoljan razlog da preispitaju svoje navike.
Međutim, ako razmislite o tome, važno je znati cijeniti hranu, ne samo kao nešto ukusno i slasno, već i kao emocionalni i društveni ritual.
Kada jedete s obitelji ili prijateljima, važno je uživati u trenutku, a uvažavanje okusa prvi je korak da se vrati spokoj i istinski živi taj trenutak.
najnovije
najčitanije
Hrvatska
Predsjednik Vlade
Plenković: ‘Veća izdvajanja za obranu nisu na uštrb zdravstva, socijale i obrazovanja’
Zadar
Na zadarskoj Tržnici
Klapske divojke i momci pozivaju Zadrane na klapski koncert u božićnom duhu
Kultura
Od 17. do 24. prosinca
Donosimo tjedni pregled kulturnih i zabavnih događanja u Zadru i županiji
Crna Kronika
Zloporaba droge
Diler doma skrivao 6,5 kilograma marihuane, kokain, hašiš i amfetamine
Crna Kronika
Prometni prekršaji
Vozaču u Pakoštanima izmjereno 2 promila, a u Pagu upravljao vozilom iako mu je vozačka poništena
Zadar & Županija
Ostao bez nasada
Bivši sudionik šou-emisije »Ljubav je na selu« u šoku! Posjekli mu 25 maslina
Zadar
netransparentnost
OŠ Šimuna Kožičića Benje i ravnatelj Dražen Adžić prekršajno kažnjeni zbog zapošljavanja bez ugovora
Zadar
Paprene cijene
Zadarske mesnice bez predblagdanske gužve: Kilo tuke 20 eura, odojka 13, ponude ne fali, već novca
Zadar
remake
Zadarski band aid okupio se nakon 31 godinu i zapjevao pjesmu “Božić u Zadru”
Zadar & Županija
260 dana