Utorak, 6. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Sjajno lice

5 grešaka pri pranju lica zbog kojih možete zaboraviti na divnu "glowy" kožu i dobiti akne

Autor: Sanda Milinković

28.02.2023. 07:32
5 grešaka pri pranju lica zbog kojih možete zaboraviti na divnu

Foto: iStock

Ako imate osjećaj da vam nedostaje još "ono nešto" za postizanje sjajne kože, možda je ovo članak za vasSvima nam je na prvom mjestu zdravlje naše kože zbog čega istražujemo sastojke preparativne i dekorativne kozmetike ne bi li izvukli ono najbolje.


Koristimo metodu dvostrukog čišćenja, hidratantne serume i kreme koje njeguju lice i nakon što smo uspjeli postići da nam je koža zdrava, krećemo korak dalje – prema onoj sjajnoj tzv. “glowy” koži lica.


Ako ste i vi na tom putu i imate osjećaj da vam nedostaje još “ono nešto” za postizanje sjaja, možda činite neku od čestih pogrešaka pri pranju lica zbog čega izostaje rezultat.
Istraživanje objavljeno u britanskom časopisu The Sun otkriva da 55 % ljudi čak i previše pere lice, a njih 42 % za pranje koristi isključivo i samo vodu.


Za analizu podataka u pomoć im je priskočila dermatologinja Emma Coleman i otkrila najčešće greške koje činimo pri pranju.


Prljava tkanina


Mnogi za pranje lica koriste pamučne gaze kojima tapkaju ostatak vode što je super. Nije super kada se ta tkanina ne čisti redovito pa se na njoj nakupe mrtve stanice i bakterije koje nastavljate “tapkati” u kožu.


“Ostavljanje gaze da se suši po kupaonici danima između korištenja je stvaranje Petrijeve zdjelice za bakterije”, kaže Emma i dodaje da je gazu potrebno oprati u perilici za rublje nakon maksimalno dva korištenja.


Ekstremne temperature


“Vruća voda omogućuje pojavu varikoznih vena i stvaranje upalnih akni te rozaceje, a hladna voda može dodatno isušiti kožu”, kaže dermatologinja i savjetuje korištenje mlake vode.


Pretjerano trljanje


Lice nikada nije toliko prljavo da ga morate trljati kao što to činite s recimo, staklo keramikom nakon što kuhajući prolijete jutarnju kavu i ostavite da se sve stvrdne dok ne dođete s posla.


“Trljanje lica uzrokuje iritaciju i remeti ravnotežu bakterija na površini lica. Nanesite mlaku vodu na lice i nježnim kružnim pokretima tapkajte po koži umjesto da tkaninom ili rukama nemilosrdno trljate u svim smjerovima”, kaže Emma.


Voda


Teško ćete utjecati na kvalitetu vode iz slavine, a tvrda voda (s visokim udjelom minerala) može naštetiti koži.


“Ako živite u području tvrde vode koja ima puno kamenca, njezino korištenje može utjecati na razvoj upalnih ekcema i dovesti do suhoće kože”, kaže Emma. U borbi protiv toga, pomoći će vam nježne kreme koje ćete nanijeti odmah poslije pranja lica.


Pretjerivanje


Umivamo se ujutro, nakon posla skidamo šminku i umivamo se ponovno pa se umijemo još nekoliko puta ako je ljeto i pokušavamo se rashladiti pa se umivamo nakon treninga i prije spavanja… bit će da se zaista često umivamo.


“Lice je više no dovoljno prati jednom ili dvaput dnevno da bi ostalo čisto. Pretjerano pranje iritira kožu i remeti njezine mikrobiome”, zaključuje Emma.